Die economie bevindt zich in een prille herstelfase, maar dat herstel kan worden afgeremd door een economische vertraging in Europa zelf als gevolg van de problemen in Griekenland en elders in Europa.

Bovendien is er ook nog eens het feit dat ook de Chinezen maatregelen gaan treffen om een overhitting van hun economie te voorkomen, wat op zijn beurt de economische groei kan gaan afremmen.

De Verenigde Staten hebben zich als doel gesteld om de export over een periode van vijf jaar te verdubbelen. Die doelstelling kan gevaar lopen wanneer zich in Europa en/of in China een groeivertraging voordoet.

Het belangrijkste gevaar is dat de problemen van Griekenland zich gaan uitbreiden naar de andere Europese landen, eerst naar de zwakkere maar vervolgens ook naar de sterkere.

Onder president Obama wil de Verenigde Staten af van een

economie die te veel is gebaseerd op consumentenbestedingen, want die gaan op korte termijn niet opnieuw fors aantrekken.

Daarom wordt gekozen voor een economie die gebaseerd is op investeringen en op export. Of die strategie succesvol gaat zijn, valt nog af te wachten.

Ook andere landen hebben alle hoop op de export gesteld. Mathematisch is het niet mogelijk dat het

economisch herstel in alle landen door de export wordt getrokken.

Bovendien hebben de problemen van Griekenland ook de aandacht opnieuw gevestigd op het Amerikaans deficiet op de begroting. In Griekenland bedraagt dat tekort 12,70%, maar de Verenigde Staten zijn daar met 10,60% niet zo ver van verwijderd.

Tenslotte hebben de problemen met Griekenland de koers van de euro fors onder druk gezet, waardoor de dollarkoers weer is gaan stijgen. Een te sterke dollar kan de Amerikaanse export dan weer afremmen.

Die economie bevindt zich in een prille herstelfase, maar dat herstel kan worden afgeremd door een economische vertraging in Europa zelf als gevolg van de problemen in Griekenland en elders in Europa. Bovendien is er ook nog eens het feit dat ook de Chinezen maatregelen gaan treffen om een overhitting van hun economie te voorkomen, wat op zijn beurt de economische groei kan gaan afremmen. De Verenigde Staten hebben zich als doel gesteld om de export over een periode van vijf jaar te verdubbelen. Die doelstelling kan gevaar lopen wanneer zich in Europa en/of in China een groeivertraging voordoet. Het belangrijkste gevaar is dat de problemen van Griekenland zich gaan uitbreiden naar de andere Europese landen, eerst naar de zwakkere maar vervolgens ook naar de sterkere. Onder president Obama wil de Verenigde Staten af van een economie die te veel is gebaseerd op consumentenbestedingen, want die gaan op korte termijn niet opnieuw fors aantrekken. Daarom wordt gekozen voor een economie die gebaseerd is op investeringen en op export. Of die strategie succesvol gaat zijn, valt nog af te wachten. Ook andere landen hebben alle hoop op de export gesteld. Mathematisch is het niet mogelijk dat het economisch herstel in alle landen door de export wordt getrokken. Bovendien hebben de problemen van Griekenland ook de aandacht opnieuw gevestigd op het Amerikaans deficiet op de begroting. In Griekenland bedraagt dat tekort 12,70%, maar de Verenigde Staten zijn daar met 10,60% niet zo ver van verwijderd. Tenslotte hebben de problemen met Griekenland de koers van de euro fors onder druk gezet, waardoor de dollarkoers weer is gaan stijgen. Een te sterke dollar kan de Amerikaanse export dan weer afremmen.