Dat gebeurt op een moment dat de banken in kwestie al veel hinder ondervinden van de generische concurrentie. Landen als Duitsland, Griekenland en Spanje gaan namelijk besparen op gezondheidszorg, met alle gevolgen van dien.

Duitsland heeft de prijzen voor geneesmiddelen tot 2013 bevroren, Spanje legt een korting van 7,50% op merkmedicijnen voor en Griekenland dwingt de farmabedrijven om de prijzen met 27% te verlagen.

Phil Johnson, Eli Lilly & Co.'s vice president investor relations, stelt dat dergelijke prijsverlagingen in Europa schering en inslag zijn geworden. Verschillende landen dwingen de farmareuzen om hun prijzen jaarlijks met 1 à 2% te verlagen.

Nieuw is echter dat de verschillende landen grotere kortingen op meer producten vragen. Tim Anderson, analist bij Sanford C. Bernstein & Co, is van mening dat de prijserosie dit jaar de grootste wordt die er ooit is geweest.

Bovendien zal volgens IMS Health de generische concurrentie alleen maar toenemen. In de komende vijf jaar zullen de patenten op geneesmiddelen met een gezamenlijke omzet van 142 miljard dollar vervallen. De industrie in haar geheel zal (veel) productiever moeten worden om deze klappen op te vangen.

Dat gebeurt op een moment dat de banken in kwestie al veel hinder ondervinden van de generische concurrentie. Landen als Duitsland, Griekenland en Spanje gaan namelijk besparen op gezondheidszorg, met alle gevolgen van dien. Duitsland heeft de prijzen voor geneesmiddelen tot 2013 bevroren, Spanje legt een korting van 7,50% op merkmedicijnen voor en Griekenland dwingt de farmabedrijven om de prijzen met 27% te verlagen. Phil Johnson, Eli Lilly & Co.'s vice president investor relations, stelt dat dergelijke prijsverlagingen in Europa schering en inslag zijn geworden. Verschillende landen dwingen de farmareuzen om hun prijzen jaarlijks met 1 à 2% te verlagen. Nieuw is echter dat de verschillende landen grotere kortingen op meer producten vragen. Tim Anderson, analist bij Sanford C. Bernstein & Co, is van mening dat de prijserosie dit jaar de grootste wordt die er ooit is geweest. Bovendien zal volgens IMS Health de generische concurrentie alleen maar toenemen. In de komende vijf jaar zullen de patenten op geneesmiddelen met een gezamenlijke omzet van 142 miljard dollar vervallen. De industrie in haar geheel zal (veel) productiever moeten worden om deze klappen op te vangen.