Deze ontwikkelingen mogen ons volgens Duchateau niet verrassen. De Europese surprise-index (die de verhouding meet tussen de beter dan verwachte economische parameters tegenover dan de slechter dan verwachte cijfers) wijst al een tijdje zeer manifest in de richting van verdere en diepere ontgoochelingen.

Deze negatieve ontwikkelingen worden echter gecompenseerd door de groeiende overtuiging dat de opgelegde besparingen in de eurozone wel degelijk de nodige correcties aanbrengen.

Ondanks de uitdieping van de sociale problemen en een verlenging van de recessie, biedt dit het perspectief op een stabilisatie van de eurozone-problematiek waardoor het "doomesday" scenario van een wanordelijk opbreken van de Europese Muntunie op de achtergrond wordt gedrongen.

Deze ontwikkelingen mogen ons volgens Duchateau niet verrassen. De Europese surprise-index (die de verhouding meet tussen de beter dan verwachte economische parameters tegenover dan de slechter dan verwachte cijfers) wijst al een tijdje zeer manifest in de richting van verdere en diepere ontgoochelingen. Deze negatieve ontwikkelingen worden echter gecompenseerd door de groeiende overtuiging dat de opgelegde besparingen in de eurozone wel degelijk de nodige correcties aanbrengen. Ondanks de uitdieping van de sociale problemen en een verlenging van de recessie, biedt dit het perspectief op een stabilisatie van de eurozone-problematiek waardoor het "doomesday" scenario van een wanordelijk opbreken van de Europese Muntunie op de achtergrond wordt gedrongen.