In het vierde kwartaal daalden de winsten met 37% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007. Ruim 30% van de ondernemingen presteerde daarbij slechter dan verwacht.

Hoewel een grote winstdaling misschien niet verrassend lijkt, gingen analisten tot voor kort nog uit van een fors herstel in dit kwartaal. Door de tegenvallende jaarresultaten worden winstverwachtingen nu sterk neerwaarts herzien.


Voor 2008 wordt voor de S&P 500 een winstdaling van 16% verwacht en voor 2009 eveneens een daling van 10%. Begin dit jaar kwamen de verwachtingen nog uit op respectievelijk -10% en plus 2,5%.

De Europese ondernemingen zullen dit jaar, volgens consensusverwachtingen, beter presteren met een winstdaling van slechts 2%, na minus 23% in 2008. Japanse ondernemingen staan nog sterker onder druk als gevolg van de exportafhankelijkheid en hoge yen.

Ook voor opkomende landen wordt voor beide jaren rekening gehouden met een winstdaling. De ontwikkeling in taxaties voor 2009 springt volgens Theodoor Gilissen Bankiers daarbij het meest in het oog: een winstdaling van 10% ten opzichte van een stijging van bijna 20% een ruime maand geleden.

In het vierde kwartaal daalden de winsten met 37% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007. Ruim 30% van de ondernemingen presteerde daarbij slechter dan verwacht. Hoewel een grote winstdaling misschien niet verrassend lijkt, gingen analisten tot voor kort nog uit van een fors herstel in dit kwartaal. Door de tegenvallende jaarresultaten worden winstverwachtingen nu sterk neerwaarts herzien. Voor 2008 wordt voor de S&P 500 een winstdaling van 16% verwacht en voor 2009 eveneens een daling van 10%. Begin dit jaar kwamen de verwachtingen nog uit op respectievelijk -10% en plus 2,5%. De Europese ondernemingen zullen dit jaar, volgens consensusverwachtingen, beter presteren met een winstdaling van slechts 2%, na minus 23% in 2008. Japanse ondernemingen staan nog sterker onder druk als gevolg van de exportafhankelijkheid en hoge yen. Ook voor opkomende landen wordt voor beide jaren rekening gehouden met een winstdaling. De ontwikkeling in taxaties voor 2009 springt volgens Theodoor Gilissen Bankiers daarbij het meest in het oog: een winstdaling van 10% ten opzichte van een stijging van bijna 20% een ruime maand geleden.