Het IMF gaat daarbij uit van een scenario waarbij Europa er niet in slaagt om een firewall op te werken die groot genoeg is om de crisis af te wenden. In die studie heeft het IMF met 58 Europese banken rekening gehouden, waaronder BNP Paribas en Deutsche Bank.

De verkoop van activa voor een bedrag van dergelijke omvang zou niet zonder economische gevolgen blijven, het Bruto Binnenlands Product in de 17 landen van de eurozone zou 1,40% lager uitkomen dan nu het geval is. Daarmee zou de eurozone in een zware recessie belanden.

Al voor 580 miljard dollar aan activa zijn verkocht

De banken die in het rapport zijn opgenomen, hebben tot dusver al voor een bedrag van 580 miljard activa verkocht. Dat bedrag volstaat volgens het IMF echter niet, want zelfs in een gematigd scenario zou al voor 2600 miljard dollar aan activa afgestoten moeten worden.

De vraag is echter wie in huidige omstandigheden die activa gaat opnemen. Wanneer iedereen wil verkopen en bijna niemand wil kopen, zal het bijzonder moeilijk worden om fatsoenlijke prijzen te krijgen voor de activa die in de etalage worden gezet. De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven echter een stuk moeilijker.

Het IMF gaat daarbij uit van een scenario waarbij Europa er niet in slaagt om een firewall op te werken die groot genoeg is om de crisis af te wenden. In die studie heeft het IMF met 58 Europese banken rekening gehouden, waaronder BNP Paribas en Deutsche Bank. De verkoop van activa voor een bedrag van dergelijke omvang zou niet zonder economische gevolgen blijven, het Bruto Binnenlands Product in de 17 landen van de eurozone zou 1,40% lager uitkomen dan nu het geval is. Daarmee zou de eurozone in een zware recessie belanden. Al voor 580 miljard dollar aan activa zijn verkocht De banken die in het rapport zijn opgenomen, hebben tot dusver al voor een bedrag van 580 miljard activa verkocht. Dat bedrag volstaat volgens het IMF echter niet, want zelfs in een gematigd scenario zou al voor 2600 miljard dollar aan activa afgestoten moeten worden. De vraag is echter wie in huidige omstandigheden die activa gaat opnemen. Wanneer iedereen wil verkopen en bijna niemand wil kopen, zal het bijzonder moeilijk worden om fatsoenlijke prijzen te krijgen voor de activa die in de etalage worden gezet. De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven echter een stuk moeilijker.