Die stress tests waren in het verleden zo makkelijk mogelijk opgesteld, met de enige bedoeling om zoveel mogelijk banken er heelhuids doorheen te loodsen. Verschillende banken haalden moeiteloos de eindmeet van die stress tests om al enkele weken of maanden verder roemloos door de knieën te gaan.

De Europese banken hebben een schrijnend tekort aan kapitaal, zo luidt de nuchtere waarheid. Ze moeten dus dringend geherkapitaliseerd worden maar dat is in de huidige omstandigheden makkelijker gezegd dan gedaan. De stress tests van november zullen naar alle waarschijnlijkheid eens te meer geen vrolijk beeld schetsen.

Die stress tests waren in het verleden zo makkelijk mogelijk opgesteld, met de enige bedoeling om zoveel mogelijk banken er heelhuids doorheen te loodsen. Verschillende banken haalden moeiteloos de eindmeet van die stress tests om al enkele weken of maanden verder roemloos door de knieën te gaan. De Europese banken hebben een schrijnend tekort aan kapitaal, zo luidt de nuchtere waarheid. Ze moeten dus dringend geherkapitaliseerd worden maar dat is in de huidige omstandigheden makkelijker gezegd dan gedaan. De stress tests van november zullen naar alle waarschijnlijkheid eens te meer geen vrolijk beeld schetsen.