De dreiging van president Jean-Claude Trichet om de basisrente al in april te verhogen kan echter een tijdbom leggen onder de meeting van de Europese landen later deze maand.

Daar moet een oplossing geworden voor een uitbreiding van het Europees Stabiliteitsfonds. Zo kunnen echter de problemen van de periferie snel weer centraal komen te staan.

Dat heeft dan weer tot gevolg dat de Europese banken dringend een kapitaalinjectie nodig hebben, want de stress tests gaan uitwijzen dat een onvermijdelijke herschikking van de schulden in de Europese periferie de kapitaalpositie van de banken gaat verzwakken. Hoe de banken aan vers geld gaan raken, is vooralsnog onduidelijk.

De dreiging van president Jean-Claude Trichet om de basisrente al in april te verhogen kan echter een tijdbom leggen onder de meeting van de Europese landen later deze maand. Daar moet een oplossing geworden voor een uitbreiding van het Europees Stabiliteitsfonds. Zo kunnen echter de problemen van de periferie snel weer centraal komen te staan. Dat heeft dan weer tot gevolg dat de Europese banken dringend een kapitaalinjectie nodig hebben, want de stress tests gaan uitwijzen dat een onvermijdelijke herschikking van de schulden in de Europese periferie de kapitaalpositie van de banken gaat verzwakken. Hoe de banken aan vers geld gaan raken, is vooralsnog onduidelijk.