De correctie in mei/juni kwam door de paniek rondom het gedrag van de Amerikaanse centrale bank. Binnen enkele weken was de grootste paniek alweer voorbij.

De pessimisten beschouwen dit als het grootste probleem de komende tijd. Maar het is nu eenmaal zo dat een "bekend" probleem niet meer zo'n grote impact heeft op de financiële markten.

Simpel omdat diegene die zich er zorgen over maakt het speelveld al heeft verlaten. Degene die dat niet deed, zal dat niet doen omdat hun gelijk is bewezen.

Steentjes blijft derhalve nog altijd pleiten voor met name Europese aandelen. Ten eerste omdat ze niet zo hard zijn gestegen als de Amerikaanse. Ten tweede omdat ze minder risicovol zijn dan aandelen in de opkomende markten. Derde argument is de relatieve rust rondom de Eurozone.

En tot slot natuurlijk hebben de meeste Europese bedrijven een volle kas. Die hoeveelheid cashgeld komt vooral door het gebrek aan het doen van investeringen. Of wellicht beter gezegd bedrijven denken langer na voordat ze wat kopen. De koopwoede van eind vorige eeuw is er duidelijk niet.

De correctie in mei/juni kwam door de paniek rondom het gedrag van de Amerikaanse centrale bank. Binnen enkele weken was de grootste paniek alweer voorbij. De pessimisten beschouwen dit als het grootste probleem de komende tijd. Maar het is nu eenmaal zo dat een "bekend" probleem niet meer zo'n grote impact heeft op de financiële markten. Simpel omdat diegene die zich er zorgen over maakt het speelveld al heeft verlaten. Degene die dat niet deed, zal dat niet doen omdat hun gelijk is bewezen. Steentjes blijft derhalve nog altijd pleiten voor met name Europese aandelen. Ten eerste omdat ze niet zo hard zijn gestegen als de Amerikaanse. Ten tweede omdat ze minder risicovol zijn dan aandelen in de opkomende markten. Derde argument is de relatieve rust rondom de Eurozone. En tot slot natuurlijk hebben de meeste Europese bedrijven een volle kas. Die hoeveelheid cashgeld komt vooral door het gebrek aan het doen van investeringen. Of wellicht beter gezegd bedrijven denken langer na voordat ze wat kopen. De koopwoede van eind vorige eeuw is er duidelijk niet.