Beide landen zijn voorlopig voldoende gefinancierd en hoeven dus niet meteen een beroep te doen op het fonds. HSBC merkt echter op dat Portugal in de komende drie jaar 51,50 miljard euro nodig heeft om zich te financieren.

Dat is echter nog een peulschil in vergelijking met Spanje, dat over dezelfde tijdspanne maar liefst 351 miljard euro nodig zou hebben. Het 'bailout' fonds zou dus niet volstaan om Spanje te redden.

Nomura International schat bovendien dat het Europees stabiliteitsfonds maar 255 miljard euro van de 440 miljard euro die het fonds bevat kan aanspreken.

Het fonds wordt namelijk gefinancierd door de emissie van obligaties en om de AAA rating van de emittenten veilig te stellen moet er voorzichtig worden omgesprongen met de beschikbare middelen.

Beide landen zijn voorlopig voldoende gefinancierd en hoeven dus niet meteen een beroep te doen op het fonds. HSBC merkt echter op dat Portugal in de komende drie jaar 51,50 miljard euro nodig heeft om zich te financieren. Dat is echter nog een peulschil in vergelijking met Spanje, dat over dezelfde tijdspanne maar liefst 351 miljard euro nodig zou hebben. Het 'bailout' fonds zou dus niet volstaan om Spanje te redden. Nomura International schat bovendien dat het Europees stabiliteitsfonds maar 255 miljard euro van de 440 miljard euro die het fonds bevat kan aanspreken. Het fonds wordt namelijk gefinancierd door de emissie van obligaties en om de AAA rating van de emittenten veilig te stellen moet er voorzichtig worden omgesprongen met de beschikbare middelen.