Het sprookje dat het meest overeenstemt met het Europees verhaal, is volgens Marsh dat van de nieuwe kleren van de keizer. Iedereen sprak vol lof over de verwezenlijkingen van de eurozone (lees: de nieuwe kleren van de keizer), maar niemand heeft gezien dat de Europese monetaire unie als los zand aan elkaar hing (lees: de keizer was naak).

Trichet als tovenaarsleerling

Jean-Claude Trichet, de voormalige president van de Europese Centrale Bank, wordt daarbij omschreven als de tovenaarsleerling die dacht dat alles en iedereen naar hem zou luisteren. Marsh stelt daarbij dat de verschillende episodes van het euro-drama zich lezen als hoofdstukken van een sprookje.

Dankzij de lage Duitse rentevoeten werden als gevolg van de introductievan de euro de staatsobligaties van de landen uit de Europese periferie plots beleggingen van topkwaliteit.

Iedereen geloofde in dit scenario, waardoor een gevaarlijke vloedgolf op gang kwam. De situatie liep uit de hand, de vloedgolf dreigt ons te overspoelen en het sprookje gaat slecht aflopen.

Het sprookje dat het meest overeenstemt met het Europees verhaal, is volgens Marsh dat van de nieuwe kleren van de keizer. Iedereen sprak vol lof over de verwezenlijkingen van de eurozone (lees: de nieuwe kleren van de keizer), maar niemand heeft gezien dat de Europese monetaire unie als los zand aan elkaar hing (lees: de keizer was naak).Trichet als tovenaarsleerling Jean-Claude Trichet, de voormalige president van de Europese Centrale Bank, wordt daarbij omschreven als de tovenaarsleerling die dacht dat alles en iedereen naar hem zou luisteren. Marsh stelt daarbij dat de verschillende episodes van het euro-drama zich lezen als hoofdstukken van een sprookje. Dankzij de lage Duitse rentevoeten werden als gevolg van de introductievan de euro de staatsobligaties van de landen uit de Europese periferie plots beleggingen van topkwaliteit. Iedereen geloofde in dit scenario, waardoor een gevaarlijke vloedgolf op gang kwam. De situatie liep uit de hand, de vloedgolf dreigt ons te overspoelen en het sprookje gaat slecht aflopen.