Het wereldwijd tekort op de begrotingen bedraagt omgerekend nu 6%, waar dat voor het uitbreken van de crisis maar 0,30% was. Wanneer de deficieten in de ontwikkelde landen niet naar omlaag gaan, kan dit de groei op jaarbasis met telkens een half procent afremmen.

Er is trouwens nog een groot gevaar verbonden aan de overheidsschulden. Wanneer sommige landen hun schulden niet kunnen betalen, kan dit de banken opnieuw met zware verliezen opzadelen.

Niall Ferguson, een bekende economieprofessor aan Harvard University, is van mening dat het Europees reddingsplan niet ontworpen is om Griekenland en andere landen te redden, maar ook de Franse en Duitse banken een hand boven het hoofd te houden.

Maar ook de Amerikaanse banken zijn betrokken partij, ze bezitten volgens de Bank for International Settlements bijna 200 miljard dollar aan Spaanse overheidsobligaties.

Het wereldwijd tekort op de begrotingen bedraagt omgerekend nu 6%, waar dat voor het uitbreken van de crisis maar 0,30% was. Wanneer de deficieten in de ontwikkelde landen niet naar omlaag gaan, kan dit de groei op jaarbasis met telkens een half procent afremmen. Er is trouwens nog een groot gevaar verbonden aan de overheidsschulden. Wanneer sommige landen hun schulden niet kunnen betalen, kan dit de banken opnieuw met zware verliezen opzadelen. Niall Ferguson, een bekende economieprofessor aan Harvard University, is van mening dat het Europees reddingsplan niet ontworpen is om Griekenland en andere landen te redden, maar ook de Franse en Duitse banken een hand boven het hoofd te houden. Maar ook de Amerikaanse banken zijn betrokken partij, ze bezitten volgens de Bank for International Settlements bijna 200 miljard dollar aan Spaanse overheidsobligaties.