Europees nieuws niet bepaald positief voor beurzen

Na een sterke start van het nieuwe jaar kenden de internationale aandelenbeurzen de afgelopen week volgens ABN Amro een rustig verloop. Per saldo resteerde in de Verenigde Staten nog een kleine stijging en in Europa een gering verlies.

Dat laatste had vooral te maken met opmerkingen donderdag j.l. van Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank.

Tijdens de persconferentie zei hij te verwachten dat de Europese economie in de tweede helft van dit jaar zal herstellen en de markten concludeerden daaruit teleurgesteld dat er geen renteverlaging meer in het vat zit.

Wisselend macronieuws

Ook ander nieuws uit Europa was volgens ABN Amro niet bepaald positief voor de aandelenmarkten. Dat betrof bijvoorbeeld een daling van de Duitse industriële orders in november, vooral uit het buitenland, terwijl ook de export in die maand een gevoelige daling vertoonde.

Vanuit China kwam er wat dat betreft positiever macro-economisch nieuws. Daar bleek de export wel fors gestegen en wel met ruim 14% in december.

Daar staat tegenover dat de markten negatief reageerden op de stijging van de Chinese inflatie van 2% in november tot 2,5% in december.

De acceleratie was overigens volledig toe te schrijven aan een sterke stijging van de voedselprijzen. Hoewel die over het algemeen een tijdelijk karakter heeft, nam de vrees voor een renteverhoging door de Chinese centrale bank daardoor toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content