ECB president Jean-Claude Trichet sprak andere taal, volgens het hoofd van de Europese Centrale Bank is er alleszins een stap in de goede richting gezet. Dat wil echter niet zeggen dat we al veilig thuis zijn.

De Duitse kanselier Angela Merkel liet zich in dezelfde zin uit, haar reactie was dat er een doorbraak was geforceerd. Het is alleszins duidelijk dat Merkel een paar serieuze toegevingen heeft gedaan die haar stemmen kunnen gaan kosten bij de komende verkiezingen.

De belangrijkste toegeving die Merkel was ongetwijfeld de toestemming om het Europees Stabiliteitsfonds te vergroten, zodat dit fonds nu de volle 440 miljard euro kan uitlenen die oorspronkelijk was beloofd.

Het te ontlenen bedrag was tot dusver beperkt tot 250 miljard euro, dit vanwege verschillende buffers die waren voorzien om de kredietrating van het fonds te garanderen.

ECB president Jean-Claude Trichet sprak andere taal, volgens het hoofd van de Europese Centrale Bank is er alleszins een stap in de goede richting gezet. Dat wil echter niet zeggen dat we al veilig thuis zijn. De Duitse kanselier Angela Merkel liet zich in dezelfde zin uit, haar reactie was dat er een doorbraak was geforceerd. Het is alleszins duidelijk dat Merkel een paar serieuze toegevingen heeft gedaan die haar stemmen kunnen gaan kosten bij de komende verkiezingen. De belangrijkste toegeving die Merkel was ongetwijfeld de toestemming om het Europees Stabiliteitsfonds te vergroten, zodat dit fonds nu de volle 440 miljard euro kan uitlenen die oorspronkelijk was beloofd. Het te ontlenen bedrag was tot dusver beperkt tot 250 miljard euro, dit vanwege verschillende buffers die waren voorzien om de kredietrating van het fonds te garanderen.