Het plan zou uitsluitend betrekking hebben op de banken en niet op de Spaanse staat. Europa wil aantonen dat het de problemen de baas kan.

Anderzijds wil Spanje als land niet om hulp vragen, want in dat geval zou het aan strenge besparingsvoorwaarden moeten beantwoorden. De Spanjaarden willen kost wat kost de eigen autonomie bewaren, want nog meer besparen zou het land in een diepe recessie storten.

350 miljard euro nodig

David Mackie, hoofdeconoom bij JPMorgan Chase & Co, verklaarde onlangs dat Spanje in totaal 350 miljard euro aan hulp nodig zal hebben, zowel voor de staat zelf als voor de banken. De troika heeft tot dusver al 386 miljard euro aan hulp toegestaan aan Griekenland, Ierland en Portugal.

De Spaanse economie is echter tweemaal zo groot als die van deze drie landen samen. Europa wil werk maken met het reddingsplan voor Spanje, want zondag 17 juni zijn er de Griekse verkiezingen en die kunnen tot nieuwe problemen aanleiding geven.

Het plan zou uitsluitend betrekking hebben op de banken en niet op de Spaanse staat. Europa wil aantonen dat het de problemen de baas kan. Anderzijds wil Spanje als land niet om hulp vragen, want in dat geval zou het aan strenge besparingsvoorwaarden moeten beantwoorden. De Spanjaarden willen kost wat kost de eigen autonomie bewaren, want nog meer besparen zou het land in een diepe recessie storten. 350 miljard euro nodig David Mackie, hoofdeconoom bij JPMorgan Chase & Co, verklaarde onlangs dat Spanje in totaal 350 miljard euro aan hulp nodig zal hebben, zowel voor de staat zelf als voor de banken. De troika heeft tot dusver al 386 miljard euro aan hulp toegestaan aan Griekenland, Ierland en Portugal. De Spaanse economie is echter tweemaal zo groot als die van deze drie landen samen. Europa wil werk maken met het reddingsplan voor Spanje, want zondag 17 juni zijn er de Griekse verkiezingen en die kunnen tot nieuwe problemen aanleiding geven.