Vandaag is er een buitengewone eurogroupbijeenkomst die zal gaan over de deelbetaling aan Griekenland, de houdbaarheid van de schuld, een verlenging van de looptijden en een nieuwe verlaging van de rente op de leningen.

Het IMF wil volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter een permanente oplossing en dus niet steeds verlenging en nieuwe steun.

Daarom wil IMF-directeur Lagarde dat de eurolanden een deel van de Griekse schulden kwijtschelden, maar de Europese bereidheid hiertoe lijkt laag.

Steun van het IMF is voor Europa echter noodzakelijk. Op donderdag en vrijdag is er een European Summit waar een meerjarenplan voor de begroting van de Europese Commissie wordt besproken. Indien er nog geen overeenstemming over Griekenland bereikt is, kan er dan verder vergaderd worden.

Ook Spanje in focus

Mogelijk is ook Spanje onderwerp van gesprek. Zondag de 25e zijn er verkiezingen in Catalonië, die voor de macht van Rajoy en de eenheid in Spanje belangrijk zijn en ook voor een eventuele steunaanvraag van het land.

Eind november zal de centrale overheid een deelbetaling aan Catalonië doen. Spanje komt dinsdag en donderdag met obligatieuitgiften naar de markt ter waarde van Eur 11 mrd.

Inkoopmanagersindices

Qua cijfers gaat de aandacht volgens Theodoor Gilissen Bankiers uit naar de inkoopmanagersindices. Woensdag die van de VS, waarvoor een stabilisatie wordt verwacht, en donderdag die voor China en de eurozone.

De Chinese industrie verbetert na een paar moeilijke maanden. Die van Europa blijven rond een niveau van net boven de 45. Dit duidt op voortzetting van de recessie. Alleen de Duitse industrie ligt hoger. Op vrijdag komen de Duitse IFO cijfers, waarvoor ook een stabilisatie wordt verwacht.

Vandaag is er een buitengewone eurogroupbijeenkomst die zal gaan over de deelbetaling aan Griekenland, de houdbaarheid van de schuld, een verlenging van de looptijden en een nieuwe verlaging van de rente op de leningen. Het IMF wil volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter een permanente oplossing en dus niet steeds verlenging en nieuwe steun. Daarom wil IMF-directeur Lagarde dat de eurolanden een deel van de Griekse schulden kwijtschelden, maar de Europese bereidheid hiertoe lijkt laag. Steun van het IMF is voor Europa echter noodzakelijk. Op donderdag en vrijdag is er een European Summit waar een meerjarenplan voor de begroting van de Europese Commissie wordt besproken. Indien er nog geen overeenstemming over Griekenland bereikt is, kan er dan verder vergaderd worden. Ook Spanje in focus Mogelijk is ook Spanje onderwerp van gesprek. Zondag de 25e zijn er verkiezingen in Catalonië, die voor de macht van Rajoy en de eenheid in Spanje belangrijk zijn en ook voor een eventuele steunaanvraag van het land. Eind november zal de centrale overheid een deelbetaling aan Catalonië doen. Spanje komt dinsdag en donderdag met obligatieuitgiften naar de markt ter waarde van Eur 11 mrd.Inkoopmanagersindices Qua cijfers gaat de aandacht volgens Theodoor Gilissen Bankiers uit naar de inkoopmanagersindices. Woensdag die van de VS, waarvoor een stabilisatie wordt verwacht, en donderdag die voor China en de eurozone. De Chinese industrie verbetert na een paar moeilijke maanden. Die van Europa blijven rond een niveau van net boven de 45. Dit duidt op voortzetting van de recessie. Alleen de Duitse industrie ligt hoger. Op vrijdag komen de Duitse IFO cijfers, waarvoor ook een stabilisatie wordt verwacht.