Het positieve was natuurlijk dat de Europese economieën in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3% sterker zijn gegroeid dan verwacht, iets wat overigens vooral op het conto van Duitsland en Frankrijk kan worden geschreven.

Daar stond tegenover dat een tweemaal zo sterke groei van Japan nu juist weer een tegenvaller bleek. In de Verenigde Staten zijn in augustus de Philadelphia Fed index en de Empires State Manufacturing index tegen de verwachting in gedaald.

Deze geven een eerste indicatie over de economische ontwikkeling in augustus in de streken rond Philadelphia en New York en dat was daarom ook zo tegenvallend, aangezien het vergelijkbare nationale cijfer in juli zeer sterk was gestegen.

Het positieve was natuurlijk dat de Europese economieën in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3% sterker zijn gegroeid dan verwacht, iets wat overigens vooral op het conto van Duitsland en Frankrijk kan worden geschreven. Daar stond tegenover dat een tweemaal zo sterke groei van Japan nu juist weer een tegenvaller bleek. In de Verenigde Staten zijn in augustus de Philadelphia Fed index en de Empires State Manufacturing index tegen de verwachting in gedaald. Deze geven een eerste indicatie over de economische ontwikkeling in augustus in de streken rond Philadelphia en New York en dat was daarom ook zo tegenvallend, aangezien het vergelijkbare nationale cijfer in juli zeer sterk was gestegen.