De kernlanden uit het noorden zullen zich moeten neerleggen bij een inflatiecijfer dat boven 2% ligt. Dit onderwerp ligt moeilijk in Duitsland, waar de herinnering aan de hyperinflatie uit de jaren van de Weimar republiek nog altijd levendig aanwezig blijft. De Duitsers hebben zich tot dusver altijd verzet tegen meer inflatie.

Geen hyperinflatie

Een iets hogere inflatie moet volgens Blanchard niet meteen synoniem worden gesteld met hyperinflatie. De Europese Centrale Bank heeft een sterk mandaat om prijsstabiliteit te garanderen en zal niet aarzelen om van dat mandaat gebruik te maken wanneer er toch hyperinflatie zou dreigen.

Europa staat voor een moeilijke evenwichtsoefening wat de afbouw van de schulden betreft. Wanneer dat te traag gebeurt, komt de geloofwaardigheid in gevaar, wanneer het te snel gebeurt dreigt de economie te verstikken. Ieder land moet wat de afbouw van de schulden betreft een eigen tempo vinden.

De kernlanden uit het noorden zullen zich moeten neerleggen bij een inflatiecijfer dat boven 2% ligt. Dit onderwerp ligt moeilijk in Duitsland, waar de herinnering aan de hyperinflatie uit de jaren van de Weimar republiek nog altijd levendig aanwezig blijft. De Duitsers hebben zich tot dusver altijd verzet tegen meer inflatie. Geen hyperinflatie Een iets hogere inflatie moet volgens Blanchard niet meteen synoniem worden gesteld met hyperinflatie. De Europese Centrale Bank heeft een sterk mandaat om prijsstabiliteit te garanderen en zal niet aarzelen om van dat mandaat gebruik te maken wanneer er toch hyperinflatie zou dreigen. Europa staat voor een moeilijke evenwichtsoefening wat de afbouw van de schulden betreft. Wanneer dat te traag gebeurt, komt de geloofwaardigheid in gevaar, wanneer het te snel gebeurt dreigt de economie te verstikken. Ieder land moet wat de afbouw van de schulden betreft een eigen tempo vinden.