Thanos Vamvakidis, Head of European G10 FX Strategy bij Bank of America Merrill Lynch, vindt dat laatste niet meer dan logisch, want sinds de laatste Europese top van einde juni zijn de financiële markten op hun honger blijven zitten. Op een aantal vragen zijn nog altijd geen antwoorden geformuleerd.

Wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor de steun aan de Spaanse banken?

Europa probeert spelletjes te spelen om het Spaans schuldenprobleem te maskeren, aldus Vamvakidis. Eerst werd beloofd dat de Spaanse banken rechtstreeks steun van Europa mochten ontvangen, zonder dat het geld een omweg via de Spaanse regering moest maken.

De kernlanden uit de eurozone willen die belofte nu inslikken, waarbij de Spaanse regering uiteindelijk toch verantwoordelijk zou worden gesteld wanneer de banken er niet in slagen om de schulden terug te betalen.

Die wil daar niet van weten, want in dat geval zouden de Spaanse overheidsschulden door het plafond kunnen vliegen. Dit verhaal krijgt ongetwijfeld nog een verlengstuk.

Thanos Vamvakidis, Head of European G10 FX Strategy bij Bank of America Merrill Lynch, vindt dat laatste niet meer dan logisch, want sinds de laatste Europese top van einde juni zijn de financiële markten op hun honger blijven zitten. Op een aantal vragen zijn nog altijd geen antwoorden geformuleerd. Wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor de steun aan de Spaanse banken? Europa probeert spelletjes te spelen om het Spaans schuldenprobleem te maskeren, aldus Vamvakidis. Eerst werd beloofd dat de Spaanse banken rechtstreeks steun van Europa mochten ontvangen, zonder dat het geld een omweg via de Spaanse regering moest maken. De kernlanden uit de eurozone willen die belofte nu inslikken, waarbij de Spaanse regering uiteindelijk toch verantwoordelijk zou worden gesteld wanneer de banken er niet in slagen om de schulden terug te betalen. Die wil daar niet van weten, want in dat geval zouden de Spaanse overheidsschulden door het plafond kunnen vliegen. Dit verhaal krijgt ongetwijfeld nog een verlengstuk.