Ierland had veel van zijn problemen vermeden indien het zijn vastgoedzeepbel eerder had bedwongen. Vandaag zijn de woningprijzen al met 50% gezakt wat enorme kredietverliezen oplevert voor de banken.

De invoering van dezelfde munt betekent immers dat hetzelfde keurslijf aan landen in verschillende omstandigheden wordt toegemeten.

De rente wordt afgestemd op de economische toestand in de kernlanden (Duitsland) waardoor ze totaal niet gepast bleek voor perifere economieën zoals Ierland en de Zuid-Europese landen.

Om de muntunie een toekomst te geven zal er volgens Van de Cloot niet alleen budgettaire regels moeten nageleefd worden maar zal er ook gewerkt moeten worden op andere macro-economische onevenwichten.

Ierland had veel van zijn problemen vermeden indien het zijn vastgoedzeepbel eerder had bedwongen. Vandaag zijn de woningprijzen al met 50% gezakt wat enorme kredietverliezen oplevert voor de banken. De invoering van dezelfde munt betekent immers dat hetzelfde keurslijf aan landen in verschillende omstandigheden wordt toegemeten. De rente wordt afgestemd op de economische toestand in de kernlanden (Duitsland) waardoor ze totaal niet gepast bleek voor perifere economieën zoals Ierland en de Zuid-Europese landen. Om de muntunie een toekomst te geven zal er volgens Van de Cloot niet alleen budgettaire regels moeten nageleefd worden maar zal er ook gewerkt moeten worden op andere macro-economische onevenwichten.