Ewald Nowotny, het Oostenrijks lid van de Europese Centrale Bank, vreest dat Europa het risico op meerdere verloren decennia loopt. Concreet wil dit zeggen dat hij op korte, middellange en zelfs langere termijn geen verbetering in de huidige situatie verwacht.

Nowotny verwees in een interview met de Oostenrijkse krant Vorarlberger Nachrichten daarbij naar de situatie in Japan, dat zich nog altijd niet heeft kunnen herstellen van de implosie van zeepbellen op onder andere de vastgoedmarkt en de beurs ruim 20 jaar geleden.

Een dergelijk scenario is uiteraard allesbehalve rooskleurig en de Europese Unie zal er zich volgens de Oostenrijker dan ook met hand en tand moeten tegen verzetten. Een 'Japanisation' dreigt namelijk de toekomst van de opgroeiende jeugd te versomberen.

Kansen op deflatie groter dan kansen op inflatie

Wat wordt er eigenlijk met die 'Japanisation' bedoeld? Heel eenvoudig, Nowotny schat momenteel het risico op deflatie groter in dan het risico op inflatie.

Er is geen enkel signaal dat in de richting van inflatiegevaar wijst, de huidige stijging van de inflatiecijfers is alleen het gevolg van de hogere olieprijzen.

Nowotny denkt er dan ook in de verste verte niet aan om de rente te verhogen, zelfs nu de inflatie rond het Europees objectief van 2% noteert.

Steeds meer economen zijn zelfs van mening dat de Europese Centrale Bank de rente moet verlagen vanaf het huidige niveau van 0,75%, kwestie van de economische groei te stimuleren.

Ewald Nowotny, het Oostenrijks lid van de Europese Centrale Bank, vreest dat Europa het risico op meerdere verloren decennia loopt. Concreet wil dit zeggen dat hij op korte, middellange en zelfs langere termijn geen verbetering in de huidige situatie verwacht. Nowotny verwees in een interview met de Oostenrijkse krant Vorarlberger Nachrichten daarbij naar de situatie in Japan, dat zich nog altijd niet heeft kunnen herstellen van de implosie van zeepbellen op onder andere de vastgoedmarkt en de beurs ruim 20 jaar geleden. Een dergelijk scenario is uiteraard allesbehalve rooskleurig en de Europese Unie zal er zich volgens de Oostenrijker dan ook met hand en tand moeten tegen verzetten. Een 'Japanisation' dreigt namelijk de toekomst van de opgroeiende jeugd te versomberen. Kansen op deflatie groter dan kansen op inflatie Wat wordt er eigenlijk met die 'Japanisation' bedoeld? Heel eenvoudig, Nowotny schat momenteel het risico op deflatie groter in dan het risico op inflatie. Er is geen enkel signaal dat in de richting van inflatiegevaar wijst, de huidige stijging van de inflatiecijfers is alleen het gevolg van de hogere olieprijzen. Nowotny denkt er dan ook in de verste verte niet aan om de rente te verhogen, zelfs nu de inflatie rond het Europees objectief van 2% noteert. Steeds meer economen zijn zelfs van mening dat de Europese Centrale Bank de rente moet verlagen vanaf het huidige niveau van 0,75%, kwestie van de economische groei te stimuleren.