Barry Eichengreen, economieprofessor aan de University of California in Berkeley, is van mening dat Europa op de eerste plaats tijd heeft gekocht. Die tijd kan worden gebruikt om orde op zaken te stellen.

Landen als Portugal en Spanje moeten extra besparingsmaatregelen gaan nemen, maar ook van de andere Europese landen worden op dat vlak bijkomende inspanningen verwacht.

Dat de paniek vorige week groot was, blijkt uit het feit dat het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie met 23 basispunten daalde tot 3,43%. De Treasuries werden dus opnieuw als veilige vluchthaven gebruikt, ook door Europese beleggers.

De Europese Centrale Bank zal op de markt staatsobligaties opkopen en die vervolgens bijhouden. Het is de bedoeling om zo diepte en liquiditeit op de markt te garanderen.

Het is niet de bedoeling om de ingekochte staatsobligaties te verkopen, zodat de geldhoeveelheid in het systeem niet gaat toenemen.

Jacques Cailloux, hoofd Europese economie bij Royal Bank of Scotland Group Plc in Londen, sprak van een verrassende ingreep door de Europese Centrale Bank die in staat moet zijn om de negatieve spiraal te doorbreken.

Barry Eichengreen, economieprofessor aan de University of California in Berkeley, is van mening dat Europa op de eerste plaats tijd heeft gekocht. Die tijd kan worden gebruikt om orde op zaken te stellen. Landen als Portugal en Spanje moeten extra besparingsmaatregelen gaan nemen, maar ook van de andere Europese landen worden op dat vlak bijkomende inspanningen verwacht. Dat de paniek vorige week groot was, blijkt uit het feit dat het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie met 23 basispunten daalde tot 3,43%. De Treasuries werden dus opnieuw als veilige vluchthaven gebruikt, ook door Europese beleggers. De Europese Centrale Bank zal op de markt staatsobligaties opkopen en die vervolgens bijhouden. Het is de bedoeling om zo diepte en liquiditeit op de markt te garanderen. Het is niet de bedoeling om de ingekochte staatsobligaties te verkopen, zodat de geldhoeveelheid in het systeem niet gaat toenemen. Jacques Cailloux, hoofd Europese economie bij Royal Bank of Scotland Group Plc in Londen, sprak van een verrassende ingreep door de Europese Centrale Bank die in staat moet zijn om de negatieve spiraal te doorbreken.