Europa staat aan de vooravond van grote hervormingen, die beslissend kunnen zijn voor de komende decennia. Het is al geruime tijd duidelijk dat de huidige monetaire unie niet houdbaar is zonder ingrijpende wijzigingen. Een monetaire unie moet onvermijdelijk gepaard gaan met een politieke unie.

Duitsland is niet bereid om een blanco cheque te ondertekenen voor Zuid-Europese landen die alle begrotingsregels aan hun laars lappen.

Dat betekent dat de Duitsers in ruil voor toekomstige steun inspraak willen in de begrotingspolitiek van de landen in kwestie. Het spreekt vanzelf dat daarmee een stuk autonomie wordt prijsgegeven.

Warren Buffett ziet eurozone in huidige vorm onmogelijk werken

Europa kan niet half slaaf en half vrij man zijn, zo verklaarde gisteren Warren Buffett. De voorzitter van Berkshire Hathaway verwees daarmee naar de huidige situatie waarbij de landen van de eurozone wel samen een munt delen maar daarnaast autonoom de eigen politiek uitstippelen.

Dat betekent volgens Buffett dus dat de verschillende landen die deel uitmaken van de eurozone ook op politiek vlak naar elikaar zullen moeten toegroeien.

Alleen op die manier kan de Europese eenheidsmunt in stand worden gehouden. Buffett is overigens optimistischer voor de Amerikaanse dan voor de Europese economie.

Europa staat aan de vooravond van grote hervormingen, die beslissend kunnen zijn voor de komende decennia. Het is al geruime tijd duidelijk dat de huidige monetaire unie niet houdbaar is zonder ingrijpende wijzigingen. Een monetaire unie moet onvermijdelijk gepaard gaan met een politieke unie. Duitsland is niet bereid om een blanco cheque te ondertekenen voor Zuid-Europese landen die alle begrotingsregels aan hun laars lappen. Dat betekent dat de Duitsers in ruil voor toekomstige steun inspraak willen in de begrotingspolitiek van de landen in kwestie. Het spreekt vanzelf dat daarmee een stuk autonomie wordt prijsgegeven. Warren Buffett ziet eurozone in huidige vorm onmogelijk werken Europa kan niet half slaaf en half vrij man zijn, zo verklaarde gisteren Warren Buffett. De voorzitter van Berkshire Hathaway verwees daarmee naar de huidige situatie waarbij de landen van de eurozone wel samen een munt delen maar daarnaast autonoom de eigen politiek uitstippelen. Dat betekent volgens Buffett dus dat de verschillende landen die deel uitmaken van de eurozone ook op politiek vlak naar elikaar zullen moeten toegroeien. Alleen op die manier kan de Europese eenheidsmunt in stand worden gehouden. Buffett is overigens optimistischer voor de Amerikaanse dan voor de Europese economie.