De euro is één van de belangrijkste politieke experimenten in de Europese geschiedenis, maar ontstond met een groot democratisch deficiet.

De voormalige Duitse kanselier Helmut Schmidt gaf toe dat hij zou verloren hebben wanneer hij de Duitse kiezers 24 jaar geleden via een referendum had gevraagd of ze bereid waren om de D-mark op te geven voor een Europese eenheidsmunt. Het sentiment was toen zeker niet pro Euro.

Inmiddels zijn de twijfels opnieuw toegenomen. Na al die jaren zijn de tegenstellingen binnen Europa nog altijd niet weggewerkt en die tegenstellingen werken nu als een splijtzwam. Paras Anand, head of European equities bij Fidelity, is van mening dat Europa in de komende jaren permanent in crisis kan blijven.

De euro is één van de belangrijkste politieke experimenten in de Europese geschiedenis, maar ontstond met een groot democratisch deficiet. De voormalige Duitse kanselier Helmut Schmidt gaf toe dat hij zou verloren hebben wanneer hij de Duitse kiezers 24 jaar geleden via een referendum had gevraagd of ze bereid waren om de D-mark op te geven voor een Europese eenheidsmunt. Het sentiment was toen zeker niet pro Euro. Inmiddels zijn de twijfels opnieuw toegenomen. Na al die jaren zijn de tegenstellingen binnen Europa nog altijd niet weggewerkt en die tegenstellingen werken nu als een splijtzwam. Paras Anand, head of European equities bij Fidelity, is van mening dat Europa in de komende jaren permanent in crisis kan blijven.