Bij het opstarten leek de Europese Unie een aantrekkelijk idee, waarbij de deelnemende landen een deel van hun gezag prijsgaven in ruil voor een gemeenschappelijk idee. Daar zijn we nu echter ver van verwijderd geraakt, Europa is een keurslijf geworden in plaats van een vrijwillige organisatie.

Als gevolg van de eurocrisis is de Europese Unie dus iets heel anders geworden. Het is niet langer een organisatie waar men op basis van vrije wil lid van wordt, het cement dat de EU nog samenhoudt is een strenge discipline. Landen worden door andere landen de wetten gesteld en dat ruikt verdacht sterk naar dictatuur.

Bij het opstarten leek de Europese Unie een aantrekkelijk idee, waarbij de deelnemende landen een deel van hun gezag prijsgaven in ruil voor een gemeenschappelijk idee. Daar zijn we nu echter ver van verwijderd geraakt, Europa is een keurslijf geworden in plaats van een vrijwillige organisatie. Als gevolg van de eurocrisis is de Europese Unie dus iets heel anders geworden. Het is niet langer een organisatie waar men op basis van vrije wil lid van wordt, het cement dat de EU nog samenhoudt is een strenge discipline. Landen worden door andere landen de wetten gesteld en dat ruikt verdacht sterk naar dictatuur.