Natuurlijk valt het vrij simpel te berekenen dat de gemiddelde Belgische of Nederlandse spaarder over een termijn van 5 jaar meer betaalt aan de overheid dan de Cyprioot nu eenmalig moet doen, maar het gaat om de beeldvorming.

Een buitenlandse "overheid" vertelt intern hoe het moet. Dat wordt nergens in geen enkel land geaccepteerd.

Het nieuwe plan, door de Cypriotische regering voorgesteld kost sommigen nog meer dan het Europese voorstel. Maar de "kleinere" spaarders worden ontzien. Dus is het beter.

En bovendien het wordt niet opgelegd vanuit Brussel maar democratisch besloten. De afgelopen week heeft voor de zoveelste

keer aangetoond dat financiële markten meer worden gestuurd door emoties dan door zuivere feiten.

Cyprus is niet het einde van de Eurozone maar geeft uiteindelijk aan hoe groot de kracht van de muntunie is.

Als een lid niet mee wil doen zal het de unie moeten verlaten. Al of niet gedwongen.

Wil je mee blijven doen, en daar zijn vele economische redenen voor, dan krijg je hulp maar moet zelf ook investeren in de toekomst. De financiële markten begrijpen dat nu wel duidelijk.

Natuurlijk valt het vrij simpel te berekenen dat de gemiddelde Belgische of Nederlandse spaarder over een termijn van 5 jaar meer betaalt aan de overheid dan de Cyprioot nu eenmalig moet doen, maar het gaat om de beeldvorming. Een buitenlandse "overheid" vertelt intern hoe het moet. Dat wordt nergens in geen enkel land geaccepteerd. Het nieuwe plan, door de Cypriotische regering voorgesteld kost sommigen nog meer dan het Europese voorstel. Maar de "kleinere" spaarders worden ontzien. Dus is het beter. En bovendien het wordt niet opgelegd vanuit Brussel maar democratisch besloten. De afgelopen week heeft voor de zoveelste keer aangetoond dat financiële markten meer worden gestuurd door emoties dan door zuivere feiten. Cyprus is niet het einde van de Eurozone maar geeft uiteindelijk aan hoe groot de kracht van de muntunie is. Als een lid niet mee wil doen zal het de unie moeten verlaten. Al of niet gedwongen. Wil je mee blijven doen, en daar zijn vele economische redenen voor, dan krijg je hulp maar moet zelf ook investeren in de toekomst. De financiële markten begrijpen dat nu wel duidelijk.