Eén ding is volgens Simon Tilford, chief economist bij de Centre for European Reform in Londen, duidelijk: de eurozone zal nooit meer dezelfde zijn, dit vanwege de zich opstapelende schulden en de reddingsplannen.

Europa heeft alvast de krachtlijnen herschikt die het mogelijk moeten maken om zwakkere landen uit de periferie te redden zonder dat de kracht van Duitsland daarmee in gevaar wordt gebracht. Gebeurt dit niet, dan ontstaat het risico van een Europa op twee snelheden.

Tilford merkt op dat er op termijn maar één mogelijkheid opzit: de eenmaking van Europa op fiscaal vlak, waardoor ondanks zware politieke tegenstand de mogelijkheid moet geschapen worden dat er geld van het ene land naar het andere vloeit.

Eén ding is volgens Simon Tilford, chief economist bij de Centre for European Reform in Londen, duidelijk: de eurozone zal nooit meer dezelfde zijn, dit vanwege de zich opstapelende schulden en de reddingsplannen. Europa heeft alvast de krachtlijnen herschikt die het mogelijk moeten maken om zwakkere landen uit de periferie te redden zonder dat de kracht van Duitsland daarmee in gevaar wordt gebracht. Gebeurt dit niet, dan ontstaat het risico van een Europa op twee snelheden. Tilford merkt op dat er op termijn maar één mogelijkheid opzit: de eenmaking van Europa op fiscaal vlak, waardoor ondanks zware politieke tegenstand de mogelijkheid moet geschapen worden dat er geld van het ene land naar het andere vloeit.