De Amerikaanse economieprofessor heeft geen goede woord over voor de strategie die tot dusver door de betrokken partijen werd gevolgd. Europa is volgens hem helemaal fout bezig.

De 'Spailout', de bailout van Spanje, is gedoemd te mislukken. Het probleem is volgens Stiglitz heel eenvoudig: de Spaanse regering ondersteunt de Spaanse banken en de Spaanse banken ondersteunen de regering. Zo krijgen we een financiële versie van het verhaal van de lamme en de blinde

Spanje zal moeilijker obligaties kunnen veilen

Stiglitz windt er geen doekjes om: Spaanse staatsobligaties zullen minder vlot geveild raken. Het vorig weekend voorgesteld noodplan voegt 10% toe aan de Spaanse verhouding van de schulden ten opzichte van het BBP.

Die verhouding zal dit jaar al oplopen tot 80% ten opzichte van 65 % op het einde van vorig jaar. Die stijging gaat de beleggers eens te meer argwanend maken.

Stiglitz spreekt van voodoo economie, een woord dat voorlopig nog weinig vertrouwd in de oren klinkt. Wat volgens Stiglitz wel werkt is de oprichting van een eigen Europees bancair systeem.

Dat systeem moet er snel komen ook, want elke dag tijdverlies is een dag die als definitief verloren mag beschouwd worden.

De Amerikaanse economieprofessor heeft geen goede woord over voor de strategie die tot dusver door de betrokken partijen werd gevolgd. Europa is volgens hem helemaal fout bezig. De 'Spailout', de bailout van Spanje, is gedoemd te mislukken. Het probleem is volgens Stiglitz heel eenvoudig: de Spaanse regering ondersteunt de Spaanse banken en de Spaanse banken ondersteunen de regering. Zo krijgen we een financiële versie van het verhaal van de lamme en de blindeSpanje zal moeilijker obligaties kunnen veilen Stiglitz windt er geen doekjes om: Spaanse staatsobligaties zullen minder vlot geveild raken. Het vorig weekend voorgesteld noodplan voegt 10% toe aan de Spaanse verhouding van de schulden ten opzichte van het BBP. Die verhouding zal dit jaar al oplopen tot 80% ten opzichte van 65 % op het einde van vorig jaar. Die stijging gaat de beleggers eens te meer argwanend maken. Stiglitz spreekt van voodoo economie, een woord dat voorlopig nog weinig vertrouwd in de oren klinkt. Wat volgens Stiglitz wel werkt is de oprichting van een eigen Europees bancair systeem. Dat systeem moet er snel komen ook, want elke dag tijdverlies is een dag die als definitief verloren mag beschouwd worden.