De groeiende vraag naar olie in deze markten zal zich waarschijnlijk vertalen in een stijgende vraag uitgedrukt in ton-mijl termen, aangezien snelgroeidende landen aan hun binnenlandse vraag zullen trachten te voldoen door olie van heinde en verre te importeren.

Euronav heeft in het vierde kwartaal tekenen van herstel gezien, met 20% meer VLCC-cargo's in de Perzische Golf. Nu de uitfasering van de enkelwandige tankers grotendeels voltooid is, belooft de markt op middellange termijn uitdagend te worden.

Evenwel zou de vervoerscapaciteit in de markt kunnen verminderen ten gevolge van leeftijdsbeperkingen opgelegd door terminals en strengere industrienormen voor de uitbating van schepen.

Terwijl op middellange termijn het aantal effectieve opleveringen een sleutelrol zal spelen bij een eventuele heropleving van de tankermarkt, blijven de vooruitzichten op korte termijn gekoppeld aan het herstel van de wereldeconomie.

In het bijzonder zal het economisch herstel in de Verenigde Staten de markt alleen ondersteunen indien dit herstel ook leidt tot een toename van de werkgelegenheid.

De huidige vooruitzichten wijzen op een zwakke markt. Elke vorm van volatiliteit zal de vooruitzichten alsook de opbrengsten voor de markt van grote olietankers zeker verbeteren.

De recente onrust in het Midden-Oosten zorgde voor een sterke stijging van de olieprijzen aangezien de Europese markten vrezen voor een onderbreking van de productie.

Het blijft echter afwachten welke gevolgen dit zal hebben op de vrachtmarkt en hoe lang deze zullen duren.

De groeiende vraag naar olie in deze markten zal zich waarschijnlijk vertalen in een stijgende vraag uitgedrukt in ton-mijl termen, aangezien snelgroeidende landen aan hun binnenlandse vraag zullen trachten te voldoen door olie van heinde en verre te importeren. Euronav heeft in het vierde kwartaal tekenen van herstel gezien, met 20% meer VLCC-cargo's in de Perzische Golf. Nu de uitfasering van de enkelwandige tankers grotendeels voltooid is, belooft de markt op middellange termijn uitdagend te worden. Evenwel zou de vervoerscapaciteit in de markt kunnen verminderen ten gevolge van leeftijdsbeperkingen opgelegd door terminals en strengere industrienormen voor de uitbating van schepen. Terwijl op middellange termijn het aantal effectieve opleveringen een sleutelrol zal spelen bij een eventuele heropleving van de tankermarkt, blijven de vooruitzichten op korte termijn gekoppeld aan het herstel van de wereldeconomie. In het bijzonder zal het economisch herstel in de Verenigde Staten de markt alleen ondersteunen indien dit herstel ook leidt tot een toename van de werkgelegenheid. De huidige vooruitzichten wijzen op een zwakke markt. Elke vorm van volatiliteit zal de vooruitzichten alsook de opbrengsten voor de markt van grote olietankers zeker verbeteren. De recente onrust in het Midden-Oosten zorgde voor een sterke stijging van de olieprijzen aangezien de Europese markten vrezen voor een onderbreking van de productie. Het blijft echter afwachten welke gevolgen dit zal hebben op de vrachtmarkt en hoe lang deze zullen duren.