Ook elders in de wereld stelden de groeicijfers teleur, waardoor duidelijk wordt dat de eurocrisis de conjunctuur buiten de eurozone heeft aangetast. Bovendien ziet door het verder dalend consumenten- en producentenvertrouwen het plaatje er bepaald niet rooskleurig uit.

Bijgevolg wordt vanuit de hoek van economen, politici en bedrijfsleiders steeds nadrukkelijker gekeken in de richting van de centrale bankiers om te interveniëren en de Europese brand te blussen.

Brandhaard

De afgelopen twee jaar ging het volgens de analisten van KBC binnen de eurozone van kwaad naar erger. Waar de eurocrisis begon als een smeulend vuurtje in enkele kleinere landen, heeft ze zich nu als een uitslaande brand verspreid over de rest van de eurozone.

Momenteel bevinden Italië en Spanje zich nog altijd in de vuurlinie. Door het strakke hervormingsplan van de regering Monti is Italië nu in een diepe recessie verzonken, wat de schuldpositie van het land moeilijker maakt.

De aangekondigde privatiseringsronde kan hier enig soelaas brengen, zij het enkel op lange termijn.

Een groter risico vormen allicht de aanstaande verkiezingen van april 2013. Een eventuele terugkeer van oud-premier Berlusconi lijkt een nachtmerrie voor zowel de financiële markten, de euro als Italië zelf.

Ook elders in de wereld stelden de groeicijfers teleur, waardoor duidelijk wordt dat de eurocrisis de conjunctuur buiten de eurozone heeft aangetast. Bovendien ziet door het verder dalend consumenten- en producentenvertrouwen het plaatje er bepaald niet rooskleurig uit. Bijgevolg wordt vanuit de hoek van economen, politici en bedrijfsleiders steeds nadrukkelijker gekeken in de richting van de centrale bankiers om te interveniëren en de Europese brand te blussen.Brandhaard De afgelopen twee jaar ging het volgens de analisten van KBC binnen de eurozone van kwaad naar erger. Waar de eurocrisis begon als een smeulend vuurtje in enkele kleinere landen, heeft ze zich nu als een uitslaande brand verspreid over de rest van de eurozone. Momenteel bevinden Italië en Spanje zich nog altijd in de vuurlinie. Door het strakke hervormingsplan van de regering Monti is Italië nu in een diepe recessie verzonken, wat de schuldpositie van het land moeilijker maakt. De aangekondigde privatiseringsronde kan hier enig soelaas brengen, zij het enkel op lange termijn. Een groter risico vormen allicht de aanstaande verkiezingen van april 2013. Een eventuele terugkeer van oud-premier Berlusconi lijkt een nachtmerrie voor zowel de financiële markten, de euro als Italië zelf.