Maar de wil van Frankrijk en Duitsland om de munt te redden is volgens Sterken te groot. Zij staan aan de basis van de euro. Ze willen van Europa een grote economische macht maken en kunnen dat met de euro bereiken.

Zelf zit Sterken niet in het kamp van de eurosceptici. Hij roemt juist de voordelen van de gezamenlijke munt, die de handel binnen de eurozone eenvoudiger maakt. Dat is een zwaarwegend pluspunt voor exportlanden als Nederland (en ook België), dat vooral veel handel met andere eurolanden drijft.

De euro mag de grootste klap in zijn bestaan hebben doorstaan, de schuldencrisis heeft zijn weerslag op de groei in het eurogebied. Zwakke eurolanden moeten pijnlijke hervormingen doorvoeren en tegelijkertijd hun schulden terugdringen, terwijl ook sterke landen niet aan bezuinigingen ontkomen. Het afbouwen van schulden kost de eurozone de komende vijf jaar een procentpunt groei, aldus nog Sterken.

Maar de wil van Frankrijk en Duitsland om de munt te redden is volgens Sterken te groot. Zij staan aan de basis van de euro. Ze willen van Europa een grote economische macht maken en kunnen dat met de euro bereiken. Zelf zit Sterken niet in het kamp van de eurosceptici. Hij roemt juist de voordelen van de gezamenlijke munt, die de handel binnen de eurozone eenvoudiger maakt. Dat is een zwaarwegend pluspunt voor exportlanden als Nederland (en ook België), dat vooral veel handel met andere eurolanden drijft. De euro mag de grootste klap in zijn bestaan hebben doorstaan, de schuldencrisis heeft zijn weerslag op de groei in het eurogebied. Zwakke eurolanden moeten pijnlijke hervormingen doorvoeren en tegelijkertijd hun schulden terugdringen, terwijl ook sterke landen niet aan bezuinigingen ontkomen. Het afbouwen van schulden kost de eurozone de komende vijf jaar een procentpunt groei, aldus nog Sterken.