Met de slechte jobcreatiecijfers in de VS vrijdag leek de euro op weg om een deel van zijn dramatisch verlies tegenover de dollar (-7% in amper een maand tijd) weg te werken. Beleggers leken te beseffen dat ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan niet alles rozengeur en maneschijn is. In twee dagen tijd ging de euro van een dieptepunt van 1,2350 naar 1,25 dollar.

De Spaanse oproep voor de creatie van een Europese bankenunie - waarbij het land dus in essentie hulp vraagt om zijn zwalpende bankensector boven water te houden - heeft de angst voor de eurocrisis terug doen opflakkeren.

Groeilanden dumpen euro

De Financial Times berichtte gisteren al dat landen als Brazilië, India, Indonesië en de Filipijnen de voorbije weken grote hoeveelheden euro's uit hun internationale reserves hebben omgezet in Amerikaanse dollars. Dit bevestigt het diepe wantrouwen dat leeft in deze groeilanden over de toekomst van de euro. Tien jaar lang werd de euro door deze landen verwelkomd als een diversificatie tegenover de Amerikaanse dollar, die voor de creatie van de euro allesoverheersend was in de internationale reserves van de groeilanden. Vandaag is deze opmars gestopt.

Het belang van de euro in de internationale reserves is teruggezakt tot 25%, terwijl de dollar opnieuw 60% van alle internationale reserves uitmaakt. Ook de munten van als gezond gepercipieerde landen (Australische dollar en Canadese dollar) zijn zeer populair.

Mathias Nuttin

Met de slechte jobcreatiecijfers in de VS vrijdag leek de euro op weg om een deel van zijn dramatisch verlies tegenover de dollar (-7% in amper een maand tijd) weg te werken. Beleggers leken te beseffen dat ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan niet alles rozengeur en maneschijn is. In twee dagen tijd ging de euro van een dieptepunt van 1,2350 naar 1,25 dollar. De Spaanse oproep voor de creatie van een Europese bankenunie - waarbij het land dus in essentie hulp vraagt om zijn zwalpende bankensector boven water te houden - heeft de angst voor de eurocrisis terug doen opflakkeren. Groeilanden dumpen euro De Financial Times berichtte gisteren al dat landen als Brazilië, India, Indonesië en de Filipijnen de voorbije weken grote hoeveelheden euro's uit hun internationale reserves hebben omgezet in Amerikaanse dollars. Dit bevestigt het diepe wantrouwen dat leeft in deze groeilanden over de toekomst van de euro. Tien jaar lang werd de euro door deze landen verwelkomd als een diversificatie tegenover de Amerikaanse dollar, die voor de creatie van de euro allesoverheersend was in de internationale reserves van de groeilanden. Vandaag is deze opmars gestopt.Het belang van de euro in de internationale reserves is teruggezakt tot 25%, terwijl de dollar opnieuw 60% van alle internationale reserves uitmaakt. Ook de munten van als gezond gepercipieerde landen (Australische dollar en Canadese dollar) zijn zeer populair. Mathias Nuttin