Voor het jaar echter staat deze index op een winst van 2,7%. Een dergelijke start van het jaar is niet vaak in de laatste 10 jaar voorgekomen.

De argumenten voor een wederopstanding van aandelen zijn velerlei. Met name Europese aandelen worden gezien als kansrijk. Immers Europese bedrijven hebben het zwaar gehad maar de meeste lijken daar goed op te hebben ingespeeld en de kans dat de winsten bij een gering economische groei gaan stijgen is aanwezig.

In de Verenigde Staten zijn de eerste cijfers inmiddels gepubliceerd. In Europa duurt het altijd net iets langer. Donderdag de 17e komt ASML met haar cijfers. Er lijkt volgens W. Steentjes weinig reden te zijn om te verwachten dat deze negatief worden onthaald.

Dat komt enerzijds omdat ASML een bedrijf is dat niet alleen afhankelijk is van de economische ontwikkelingen. Van groter belang is of haar klanten, de chipproducenten, durven blijven te investeren in de nieuwe machines.

Ook hier lijkt het antwoord voor de hand te liggen. Gezien de enorme groei van de smartphones en tablets en de moordende concurrentie daar, zetten de chipproducenten alles op alles de klanten zo effectief mogelijk van dienst te zijn.

Dat impliceert ook de beste chips. En die kunnen alleen worden gemaakt met de beste machines. En vanuit ASML is het natuurlijk een klein stapje naar een van Europa's grootste verrassingen dit jaar. De koers is inmiddels met bijna 16% gestegen.

Niet alleen het verbeterende sentiment op de beurzen is daar verantwoordelijk voor ook het bericht dat het bedrijf in het vierde kwartaal in de winstcijfers gaat komen droeg bij aan het enthousiasme.

Nokia stelt dat haar Lumia telefoons goed verkopen. Het begint erop te lijken dat het bedrijf langzaam maar zeker aan een inhaalslag bezig is.

Voor het jaar echter staat deze index op een winst van 2,7%. Een dergelijke start van het jaar is niet vaak in de laatste 10 jaar voorgekomen. De argumenten voor een wederopstanding van aandelen zijn velerlei. Met name Europese aandelen worden gezien als kansrijk. Immers Europese bedrijven hebben het zwaar gehad maar de meeste lijken daar goed op te hebben ingespeeld en de kans dat de winsten bij een gering economische groei gaan stijgen is aanwezig. In de Verenigde Staten zijn de eerste cijfers inmiddels gepubliceerd. In Europa duurt het altijd net iets langer. Donderdag de 17e komt ASML met haar cijfers. Er lijkt volgens W. Steentjes weinig reden te zijn om te verwachten dat deze negatief worden onthaald. Dat komt enerzijds omdat ASML een bedrijf is dat niet alleen afhankelijk is van de economische ontwikkelingen. Van groter belang is of haar klanten, de chipproducenten, durven blijven te investeren in de nieuwe machines. Ook hier lijkt het antwoord voor de hand te liggen. Gezien de enorme groei van de smartphones en tablets en de moordende concurrentie daar, zetten de chipproducenten alles op alles de klanten zo effectief mogelijk van dienst te zijn. Dat impliceert ook de beste chips. En die kunnen alleen worden gemaakt met de beste machines. En vanuit ASML is het natuurlijk een klein stapje naar een van Europa's grootste verrassingen dit jaar. De koers is inmiddels met bijna 16% gestegen. Niet alleen het verbeterende sentiment op de beurzen is daar verantwoordelijk voor ook het bericht dat het bedrijf in het vierde kwartaal in de winstcijfers gaat komen droeg bij aan het enthousiasme. Nokia stelt dat haar Lumia telefoons goed verkopen. Het begint erop te lijken dat het bedrijf langzaam maar zeker aan een inhaalslag bezig is.