De forse correctie als gevolg van de uitspraken gedaan door FED-voorzitter Ben Bernanke lijken voltooid verleden tijd.

Een ongeluk komt volgens professor Stefan Duchateau nooit alleen: De woorden van Bernanke waren nog niet koud of HSBC leverde zijn nieuwste prognose af voor de Chinese economische groei, gebaseerd op enquêtes bij locale aankoopdirecteuren.

Hieruit bleek eens te meer dat de Chinese industriële groei afstevent op een groeistilstand. Het uitblijven van de nodige stimulerende maatregelen straalt intussen negatief af op de financiële markten.

Uit de commentaren van de Chinese Premier blijkt alleszins nog niet zijn overtuiging dat een ingreep direct nodig is. Of alleszins dat het gevaar van een stimulerende politiek nog te groot is, gelet op de vastgoed- en vooral de voedselprijzen.

De financiële markten zijn momenteel erg kwetsbaar voor dergelijke ontwikkelingen. Ze zijn immers in belangrijke mate

vooruitgelopen op een substantieel economisch herstel in 2014.

De verwachtingen rond dit herstel zijn echter in belangrijke mate gestoeld op de assumptie van volgehouden monetaire stimulansen.

Deze veronderstelling is momenteel echter op zoek naar een ondersteunende en eenduidige boodschap. En laat dat nu precies het zwakste punt zijn voor de FED-Voorzitter en de moeilijkste horde zijn voor de Chinese Premier. Beiden zijn overigens twee-armig ...

De forse correctie als gevolg van de uitspraken gedaan door FED-voorzitter Ben Bernanke lijken voltooid verleden tijd. Een ongeluk komt volgens professor Stefan Duchateau nooit alleen: De woorden van Bernanke waren nog niet koud of HSBC leverde zijn nieuwste prognose af voor de Chinese economische groei, gebaseerd op enquêtes bij locale aankoopdirecteuren. Hieruit bleek eens te meer dat de Chinese industriële groei afstevent op een groeistilstand. Het uitblijven van de nodige stimulerende maatregelen straalt intussen negatief af op de financiële markten. Uit de commentaren van de Chinese Premier blijkt alleszins nog niet zijn overtuiging dat een ingreep direct nodig is. Of alleszins dat het gevaar van een stimulerende politiek nog te groot is, gelet op de vastgoed- en vooral de voedselprijzen. De financiële markten zijn momenteel erg kwetsbaar voor dergelijke ontwikkelingen. Ze zijn immers in belangrijke mate vooruitgelopen op een substantieel economisch herstel in 2014. De verwachtingen rond dit herstel zijn echter in belangrijke mate gestoeld op de assumptie van volgehouden monetaire stimulansen. Deze veronderstelling is momenteel echter op zoek naar een ondersteunende en eenduidige boodschap. En laat dat nu precies het zwakste punt zijn voor de FED-Voorzitter en de moeilijkste horde zijn voor de Chinese Premier. Beiden zijn overigens twee-armig ...