Deze verslechtering van de groeiperspectieven in de eurozone wordt geaccentueerd door de eerder onverwachte appreciatie van de euro, die de dynamiek van de export zal temperen en de Duitse locomotief zal afremmen.

De euro staat momenteel echter nog altijd lager dan in november 2009, zo merkt Dexia op. Bovendien verliest de dollar terrein ten opzichte van de meeste deviezen (yen, Koreaanse won, Chinese yuan, Braziliaanse real, ...).

De impact op de Europese conjunctuur van deze waardevermindering is niet dezelfde als wanneer de dollar enkel ten opzichte van de euro achteruit zou gaan.

Tussen juni en september is de euro met 7% gestegen ten opzichte van de dollar maar slechts met 1,8% ten opzichte van de andere belangrijke internationale deviezen. Ten opzichte van alle grote deviezen staat de euro overigens nog dicht bij zijn laagste niveau, dat dateert van begin 2006.

Deze verslechtering van de groeiperspectieven in de eurozone wordt geaccentueerd door de eerder onverwachte appreciatie van de euro, die de dynamiek van de export zal temperen en de Duitse locomotief zal afremmen. De euro staat momenteel echter nog altijd lager dan in november 2009, zo merkt Dexia op. Bovendien verliest de dollar terrein ten opzichte van de meeste deviezen (yen, Koreaanse won, Chinese yuan, Braziliaanse real, ...). De impact op de Europese conjunctuur van deze waardevermindering is niet dezelfde als wanneer de dollar enkel ten opzichte van de euro achteruit zou gaan. Tussen juni en september is de euro met 7% gestegen ten opzichte van de dollar maar slechts met 1,8% ten opzichte van de andere belangrijke internationale deviezen. Ten opzichte van alle grote deviezen staat de euro overigens nog dicht bij zijn laagste niveau, dat dateert van begin 2006.