Sinds het uitbreken van de financiële crisis in de herfst van 2008 doet de dollar dienst als veilige vluchthaven wanneer de onzekerheid weer eens toeslaat. Dat lijkt enigszins verbazingwekkend, want ook de fundamentals onder de greenback lijken eerder wankel.

De financiële markten vrezen echter dat één of meerdere landen vroeg of laat hun schulden niet meer gaan kunnen terugbetalen en dus virtueel failliet zullen zijn. Daardoor kan de Europese Monetaire Unie in gevaar komen, waardoor extra druk op de koers van de euro ontstaat.

Bij UBS is currency analist Geoffrey Yu dat de onzekerheid over het economisch herstel in de Verenigde Staten niet opweegt tegen het feit dat de Amerikaanse economie toch sterker herstelt dan de Europese.

UBS ziet de euro terugvallen tot 1,35 euro naarmate de problemen rond Griekenland grotere proporties gaan aannemen. De problemen rond Griekenland kunnen bovendien overslaan naar andere Europese landen.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in de herfst van 2008 doet de dollar dienst als veilige vluchthaven wanneer de onzekerheid weer eens toeslaat. Dat lijkt enigszins verbazingwekkend, want ook de fundamentals onder de greenback lijken eerder wankel. De financiële markten vrezen echter dat één of meerdere landen vroeg of laat hun schulden niet meer gaan kunnen terugbetalen en dus virtueel failliet zullen zijn. Daardoor kan de Europese Monetaire Unie in gevaar komen, waardoor extra druk op de koers van de euro ontstaat. Bij UBS is currency analist Geoffrey Yu dat de onzekerheid over het economisch herstel in de Verenigde Staten niet opweegt tegen het feit dat de Amerikaanse economie toch sterker herstelt dan de Europese. UBS ziet de euro terugvallen tot 1,35 euro naarmate de problemen rond Griekenland grotere proporties gaan aannemen. De problemen rond Griekenland kunnen bovendien overslaan naar andere Europese landen.