Want de maatregelen aangekondigd bij de vorige meeting hebben voorlopig hun uitwerking gemist. Om opnieuw voldoende inflatie te krijgen, zal Europa hoe dan ook deflatie moeten exporteren. Dat is dus alleen maar mogelijk wanneer de koers van de euro verzwakt.

Wat dus niet is gebeurd. Dat de ECB dreigt te falen met haar monetaire politiek, blijkt ook uit de evolutie van de koersen van de bankaandelen. Die presteren ondermaats ten opzichte van de Amerikaanse branchegenoten en dat doet vermoeden dat de financiële markten zich stilaan zorgen beginnen te maken over de situatie in Europa.

Want de maatregelen aangekondigd bij de vorige meeting hebben voorlopig hun uitwerking gemist. Om opnieuw voldoende inflatie te krijgen, zal Europa hoe dan ook deflatie moeten exporteren. Dat is dus alleen maar mogelijk wanneer de koers van de euro verzwakt. Wat dus niet is gebeurd. Dat de ECB dreigt te falen met haar monetaire politiek, blijkt ook uit de evolutie van de koersen van de bankaandelen. Die presteren ondermaats ten opzichte van de Amerikaanse branchegenoten en dat doet vermoeden dat de financiële markten zich stilaan zorgen beginnen te maken over de situatie in Europa.