Een verhouding van 1 euro voor 1 dollar zou de concurrentiekracht van de bedrijven uit landen als Spanje, Italië, Portugal enzovoort doen toenemen. Bovendien is een afwaardering van de munt ook noodzakelijk om de externe balansen opnieuw in evenwicht te brengen.

De euro heeft ondanks de crisis in de eurozone nog altijd geen duimbreed toegegeven aan de dollar. Dit feit wordt door de analisten onder andere toegeschreven aan het besef dat de schuldenberg in de Verenigde Staten in dezelfde mate een probleem vormt als de Europese.

Financiële markten reageren 'schizofreen'

De financiële markten reageren volgens Roubini momenteel 'schizofreen', in die zin dat ze niet kunnen beslissen of overtreders als Spanje en Italië vergoed dan wel bestraft moeten worden voor hun besparingsplannen. Die plannen zijn volgens Roubini wel degelijk een tweesnijdend zwaard.

Inderdaad zou men kunnen zeggen dat door te besparen het tekort op de begroting wordt teruggedrongen, ware het niet dat door te besparen de economische groei wordt gefnuikt, met als gevolg minder belastinginkomsten en dus opnieuw een oplopend deficiet op de begroting. Op die manier dreigt men in een vicieuze cirkel te belanden, aldus Roubini.

Een verhouding van 1 euro voor 1 dollar zou de concurrentiekracht van de bedrijven uit landen als Spanje, Italië, Portugal enzovoort doen toenemen. Bovendien is een afwaardering van de munt ook noodzakelijk om de externe balansen opnieuw in evenwicht te brengen. De euro heeft ondanks de crisis in de eurozone nog altijd geen duimbreed toegegeven aan de dollar. Dit feit wordt door de analisten onder andere toegeschreven aan het besef dat de schuldenberg in de Verenigde Staten in dezelfde mate een probleem vormt als de Europese. Financiële markten reageren 'schizofreen' De financiële markten reageren volgens Roubini momenteel 'schizofreen', in die zin dat ze niet kunnen beslissen of overtreders als Spanje en Italië vergoed dan wel bestraft moeten worden voor hun besparingsplannen. Die plannen zijn volgens Roubini wel degelijk een tweesnijdend zwaard. Inderdaad zou men kunnen zeggen dat door te besparen het tekort op de begroting wordt teruggedrongen, ware het niet dat door te besparen de economische groei wordt gefnuikt, met als gevolg minder belastinginkomsten en dus opnieuw een oplopend deficiet op de begroting. Op die manier dreigt men in een vicieuze cirkel te belanden, aldus Roubini.