De efficiëntiegraad van een economie kan volgens professor Stefan Duchateau worden gemeten op basis van de reële effectieve wisselkoers.

In dit geval vergelijken we ieder individueel land met Duitsland. Opvallend is de onwaarschijnlijke ontaarding in Ierland, niet voor niets het eerste "slachtoffers" in de rij van de 10 kleine negertjes die vielen ten gevolge van de landencrisis.

Dit werd vooral veroorzaakt door ongebreidelde loonstijgingen, het gebruik van zeer agressieve schuldhefbomen in de vastgoedsector, oplopende productiekosten en een expansief overheidsbeleid.

Maar vooral ook de Spaanse en Griekse effectieve wisselkoersen waren dramatisch opgelopen. (respectievelijk magenta en groene kleur).

De eerste vooral omwille van private en publieke investeringen in de bouwsector, de Griekse tragedie vond zijn oorzaak dan weer in de onwaarschijnlijke en ongegeneerde verspilzucht van de overheid die via de publieke sector de economische groei aanzwengelde. (om samen met Zweden de hoogste groeicijfers in Europa te bereiken!). Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

De efficiëntiegraad van een economie kan volgens professor Stefan Duchateau worden gemeten op basis van de reële effectieve wisselkoers. In dit geval vergelijken we ieder individueel land met Duitsland. Opvallend is de onwaarschijnlijke ontaarding in Ierland, niet voor niets het eerste "slachtoffers" in de rij van de 10 kleine negertjes die vielen ten gevolge van de landencrisis. Dit werd vooral veroorzaakt door ongebreidelde loonstijgingen, het gebruik van zeer agressieve schuldhefbomen in de vastgoedsector, oplopende productiekosten en een expansief overheidsbeleid. Maar vooral ook de Spaanse en Griekse effectieve wisselkoersen waren dramatisch opgelopen. (respectievelijk magenta en groene kleur). De eerste vooral omwille van private en publieke investeringen in de bouwsector, de Griekse tragedie vond zijn oorzaak dan weer in de onwaarschijnlijke en ongegeneerde verspilzucht van de overheid die via de publieke sector de economische groei aanzwengelde. (om samen met Zweden de hoogste groeicijfers in Europa te bereiken!). Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.