Mede daardoor zou de lange rente weer wat kunnen oplopen van het historisch heel lage peil. Tegelijkertijd wezen we erop dat zo'n rentestijging voorlopig beperkt zou zijn omdat per slot van rekening de staatsschuldencrisis nog niet helemaal over was. Dat werd vorig maand weer eens pijnlijk duidelijk.

Toch verwachten de analisten van de bank nog steeds dat de lange rente in Duitsland en Nederland in de loop van 2013 - 2014 geleidelijk zal oplopen.

De argumenten hiervoor zijn de voorzichtige verbetering van de economische vooruitzichten en de (toch) afnemende vraag naar relatief veilige beleggingen (zoals Duitse en Nederlandse obligaties).

Hard omhoog zal de rente volgens ABN Amro nog niet gaan omdat het economisch herstel heel matig is en de inflatie laag. Verder is het beleid van de ECB nog steeds heel ruim.

De euro kan op korte termijn tegenover de dollar blijven schommelen rond de recente niveaus. Ook is enig herstel denkbaar als de markten er meer van overtuigd raken dat Cyprus een speciaal geval is.

Maar in de loop van het jaar zal de munt wat verder verzwakken ten opzichte van de dollar. Een belangrijke reden is dat de economie van de eurozone het naar verwachting minder goed doet dan de Amerikaanse.

Mede daardoor zou de lange rente weer wat kunnen oplopen van het historisch heel lage peil. Tegelijkertijd wezen we erop dat zo'n rentestijging voorlopig beperkt zou zijn omdat per slot van rekening de staatsschuldencrisis nog niet helemaal over was. Dat werd vorig maand weer eens pijnlijk duidelijk. Toch verwachten de analisten van de bank nog steeds dat de lange rente in Duitsland en Nederland in de loop van 2013 - 2014 geleidelijk zal oplopen. De argumenten hiervoor zijn de voorzichtige verbetering van de economische vooruitzichten en de (toch) afnemende vraag naar relatief veilige beleggingen (zoals Duitse en Nederlandse obligaties). Hard omhoog zal de rente volgens ABN Amro nog niet gaan omdat het economisch herstel heel matig is en de inflatie laag. Verder is het beleid van de ECB nog steeds heel ruim. De euro kan op korte termijn tegenover de dollar blijven schommelen rond de recente niveaus. Ook is enig herstel denkbaar als de markten er meer van overtuigd raken dat Cyprus een speciaal geval is. Maar in de loop van het jaar zal de munt wat verder verzwakken ten opzichte van de dollar. Een belangrijke reden is dat de economie van de eurozone het naar verwachting minder goed doet dan de Amerikaanse.