Bij de start was de EU een proces van landen die op basis van gelijkheid een samenwerkingsverband of associatie aangingen. De crisis heeft tot een geheel andere situatie geleid: er is nu sprake van een relatie tussen landen die steun nodig hebben en landen die steun geven.

In een financiële crisis zijn het de steunverleners die het hoogste woord voeren, waardoor er in de EU niet langer een relatie op basis van gelijkheid mogelijk is. De situatie is bovendien nog een stuk ingewikkelder worden vanwege de nabijheid van de Duitse verkiezingen die in september van dit jaar plaatsvinden.

Bij de start was de EU een proces van landen die op basis van gelijkheid een samenwerkingsverband of associatie aangingen. De crisis heeft tot een geheel andere situatie geleid: er is nu sprake van een relatie tussen landen die steun nodig hebben en landen die steun geven. In een financiële crisis zijn het de steunverleners die het hoogste woord voeren, waardoor er in de EU niet langer een relatie op basis van gelijkheid mogelijk is. De situatie is bovendien nog een stuk ingewikkelder worden vanwege de nabijheid van de Duitse verkiezingen die in september van dit jaar plaatsvinden.