In de voorbije maanden bracht de ECB de repo-rente al naar het nultarief. Deze repo-rente vormt volgens professor Stefan Duchateau een natuurlijk bodemtarief vermits banken tegen deze rente kunnen ontlenen bij de ECB voor zover zij de nodige waarborgen ( zeer breed te interpreteren, overigens) konden voorleggen.

Dit gebeurde dan ook massaal met als (bedoelde) gevolg dat ook de interbancaire rente naar beneden werd getrokken. De verlaging van de basisrente met een kwart procent was een volgende logische stap, die basisrente bedraagt nu in de eurozone nog 0,50%.

In de voorbije maanden bracht de ECB de repo-rente al naar het nultarief. Deze repo-rente vormt volgens professor Stefan Duchateau een natuurlijk bodemtarief vermits banken tegen deze rente kunnen ontlenen bij de ECB voor zover zij de nodige waarborgen ( zeer breed te interpreteren, overigens) konden voorleggen. Dit gebeurde dan ook massaal met als (bedoelde) gevolg dat ook de interbancaire rente naar beneden werd getrokken. De verlaging van de basisrente met een kwart procent was een volgende logische stap, die basisrente bedraagt nu in de eurozone nog 0,50%.