Er rest de Europese Centrale Bank volgens professor Stefan Duchateau nog één pijl om op de monetaire boog te spannen. Negatieve rente, meer bepaald op basis van het refitarief.

De refirente is de voornaamste beleidsrente, waartegen banken worden vergoed door of kunnen ontlenen bij de ECB.

Hoe dit precies moet gebeuren is nog voor niemand duidelijk maar een mogelijk scenario kan als volgt verlopen. De rol van de reporente is momenteel grotendeels uitgespeeld.

Erger nog, de positieve impact beperkt zich enkel nog tot de vorming van bancaire winsten. Je krijgt het immers de financieringsmiddelen quasi gratis aangeboden bij de ECB om aan een hoger tarief te gaan herbeleggen in een overheidsobligatie of op de interbancaire markt ( en voor het geval daar iets zou mislopen, dan moet de ECB toch optreden als garant opdat het systeem niet opnieuw zou verglijden in haar negatieve spiraal).

Op die manier komen de gecreëerde liquiditeiten echter niet terecht in de economie. Waarom zou je als bank risico's willen lopen om kredieten te gaan verschaffen, als je volkomen risicovrij een voldoend hoog tarief kan krijgen op de interbancaire markt?

Uiteindelijk leidt dit echter tot een overschot aan liquiditeiten bij banken. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Er rest de Europese Centrale Bank volgens professor Stefan Duchateau nog één pijl om op de monetaire boog te spannen. Negatieve rente, meer bepaald op basis van het refitarief. De refirente is de voornaamste beleidsrente, waartegen banken worden vergoed door of kunnen ontlenen bij de ECB. Hoe dit precies moet gebeuren is nog voor niemand duidelijk maar een mogelijk scenario kan als volgt verlopen. De rol van de reporente is momenteel grotendeels uitgespeeld. Erger nog, de positieve impact beperkt zich enkel nog tot de vorming van bancaire winsten. Je krijgt het immers de financieringsmiddelen quasi gratis aangeboden bij de ECB om aan een hoger tarief te gaan herbeleggen in een overheidsobligatie of op de interbancaire markt ( en voor het geval daar iets zou mislopen, dan moet de ECB toch optreden als garant opdat het systeem niet opnieuw zou verglijden in haar negatieve spiraal). Op die manier komen de gecreëerde liquiditeiten echter niet terecht in de economie. Waarom zou je als bank risico's willen lopen om kredieten te gaan verschaffen, als je volkomen risicovrij een voldoend hoog tarief kan krijgen op de interbancaire markt? Uiteindelijk leidt dit echter tot een overschot aan liquiditeiten bij banken. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.