Uiteraard verwacht iedereen dat de ECB haar basisrente ongewijzigd zal houden op 1%. Enkele weken geleden was er zelfs speculatie op een renteverlaging met een half procent.

In de huidige omstandigheden heeft de ECB vanzelfsprekend geen enkele ruimte om de rente te verhogen. Gisterenavond verklaarde FED-voorzitter Ben Bernanke dat de Amerikaanse centrale bank haar rente gaat optrekken alvorens het probleem van de werkloosheid volledig is opgelost.

Adam Carr, senior econoom bij ICAP Australia Ltd. in Sidney, is van mening dat dergelijke uitspraken de koers van de dollar blijven ondersteunen. De FED zal namelijk de rente gaan verhogen voordat de ECB dat doet, wat de dollar een concurrentieel voordeel geeft.

Vanmorgen noteerde de euro op 1,1950 dollar, of niet zo veel boven het dieptepunt van 1,1877 dollar dat op 7 juni werd bereikt. Gisterenavond kostte één euro in New York nog 1,1973 dollar.

Uiteraard verwacht iedereen dat de ECB haar basisrente ongewijzigd zal houden op 1%. Enkele weken geleden was er zelfs speculatie op een renteverlaging met een half procent. In de huidige omstandigheden heeft de ECB vanzelfsprekend geen enkele ruimte om de rente te verhogen. Gisterenavond verklaarde FED-voorzitter Ben Bernanke dat de Amerikaanse centrale bank haar rente gaat optrekken alvorens het probleem van de werkloosheid volledig is opgelost. Adam Carr, senior econoom bij ICAP Australia Ltd. in Sidney, is van mening dat dergelijke uitspraken de koers van de dollar blijven ondersteunen. De FED zal namelijk de rente gaan verhogen voordat de ECB dat doet, wat de dollar een concurrentieel voordeel geeft. Vanmorgen noteerde de euro op 1,1950 dollar, of niet zo veel boven het dieptepunt van 1,1877 dollar dat op 7 juni werd bereikt. Gisterenavond kostte één euro in New York nog 1,1973 dollar.