Dat betekent dat er op korte of middellange termijn geen verhoging van de rentevoeten moet verwach worden. De basisrente in de eurozone kan dus nog geruime tijd op 1% blijven staan.

Trichet verwacht dat de inflatie nog even negatief kan blijven, maar dat een deflatiescenario uitgesloten is. Ergens in de tweede helft van dit jaar gaat de inflatie opnieuw gaan aantrekken.

Overigens hield ook de Bank of England haar basisrente ongewijzigd op een half procent. Gouverneur Mervyn King van de Britse centrale bank kondigde wel bijkomende aankopen voor een bedrag van 175 miljard pond aan obligaties aan.

In zijn toelichting op de cijfers verklaarde King dat de recessie in het Verenigd Koninkrijk dieper was dan eerst was gedacht. Bovendien lijkt het deflatiegevaar nog niet helemaal geweken.

Op de valutamarkten is de koers van de euro tegenover de dollar lichtjes gedaald na de publicatie van de rentebeslissingen van de ECB en de BoE. De euro blijft echter rond 1,44 dollar noteren.

Dat betekent dat er op korte of middellange termijn geen verhoging van de rentevoeten moet verwach worden. De basisrente in de eurozone kan dus nog geruime tijd op 1% blijven staan.Trichet verwacht dat de inflatie nog even negatief kan blijven, maar dat een deflatiescenario uitgesloten is. Ergens in de tweede helft van dit jaar gaat de inflatie opnieuw gaan aantrekken. Overigens hield ook de Bank of England haar basisrente ongewijzigd op een half procent. Gouverneur Mervyn King van de Britse centrale bank kondigde wel bijkomende aankopen voor een bedrag van 175 miljard pond aan obligaties aan. In zijn toelichting op de cijfers verklaarde King dat de recessie in het Verenigd Koninkrijk dieper was dan eerst was gedacht. Bovendien lijkt het deflatiegevaar nog niet helemaal geweken. Op de valutamarkten is de koers van de euro tegenover de dollar lichtjes gedaald na de publicatie van de rentebeslissingen van de ECB en de BoE. De euro blijft echter rond 1,44 dollar noteren.