Oorspronkelijk zou het EFSF overgaan in het ESM, maar als deze faciliteiten naast elkaar bestaan dan zou de capaciteit volgens Theodoor Gilissen Bankiers groeien naar Eur 940 mrd, zonder hefboom (Eur 440 mrd EFSF en Eur 500 mrd ESM).

Landen moeten dan wel meer garanties afgeven en vooraf kapitaal storten in het ESM. Dit zou de rating van landen onder druk

zetten.

Daarnaast is het nog de vraag of de mogelijke bijdrage van obligatiehouders, als onderdeel van het ESM, van tafel is zoals maandag werd gesuggereerd.

Vanuit Duitsland werd dit ontkend Een verhoging van de financiële buffers in combinatie met een bijdrage van het IMF en stappen naar een fiscale unie zouden de ECB over de streep kunnen trekken om grootschalig de markt te ondersteunen.

Oorspronkelijk zou het EFSF overgaan in het ESM, maar als deze faciliteiten naast elkaar bestaan dan zou de capaciteit volgens Theodoor Gilissen Bankiers groeien naar Eur 940 mrd, zonder hefboom (Eur 440 mrd EFSF en Eur 500 mrd ESM). Landen moeten dan wel meer garanties afgeven en vooraf kapitaal storten in het ESM. Dit zou de rating van landen onder druk zetten. Daarnaast is het nog de vraag of de mogelijke bijdrage van obligatiehouders, als onderdeel van het ESM, van tafel is zoals maandag werd gesuggereerd. Vanuit Duitsland werd dit ontkend Een verhoging van de financiële buffers in combinatie met een bijdrage van het IMF en stappen naar een fiscale unie zouden de ECB over de streep kunnen trekken om grootschalig de markt te ondersteunen.