Dat is nu precies wat aan het gebeuren is. De ergste nachtmerrie Shinzo Abe wordt bewaarheid, want Japan wordt geconfronteerd met de situatie dat de uitgaven van de huisgezinnen een dalende trend vertonen op hetzelfde moment dat de inflatie toeneemt.

In mei zijn de uitgaven van de Japanse huisgezinnen met 8% gedaald, hoofdzakelijk als gevolg van een verhoging van de BTW die begin april werd doorgevoerd. In combinatie met aantrekkende inflatie vormt dit een dodelijke cocktail, want de Bank of Japan dreigt aan handen en voeten gebonden te worden.

Dat is nu precies wat aan het gebeuren is. De ergste nachtmerrie Shinzo Abe wordt bewaarheid, want Japan wordt geconfronteerd met de situatie dat de uitgaven van de huisgezinnen een dalende trend vertonen op hetzelfde moment dat de inflatie toeneemt. In mei zijn de uitgaven van de Japanse huisgezinnen met 8% gedaald, hoofdzakelijk als gevolg van een verhoging van de BTW die begin april werd doorgevoerd. In combinatie met aantrekkende inflatie vormt dit een dodelijke cocktail, want de Bank of Japan dreigt aan handen en voeten gebonden te worden.