Toch zijn nog niet alle problemen van de baan. De economie van een aantal Europese landen zoals Spanje en Griekenland blijft fragiel.

De groei voor de hele eurozone zal ook dit jaar niet geweldig zijn, alhoewel we uitgaan van een verbetering vanaf het einde van het eerste kwartaal.

Dan zijn er nog de fiscale perikelen in de Verenigde Staten. De fiscall cliff lijkt afgewend, maar nu is er weer de schuldenplafond discussie die op ons af komt.

De standpunten van de twee partijen lijken hier nog verder van elkaar af te liggen. Dus we kunnen ons weer aan een hele boel discussies, een deel daarvan uitgevochten voor de camera verwachten. En dat komt gewoonlijk de risico appetijt in de financiële markten niet ten goede.

De vorige keer dat de schuldenplafond discussie in een robbertje politiek bekvechten uitmondde was in de zomer van 2011. Toen gingen de aandelenmarkten volgens volgens Philippe Gijsels zo een 16% lager. Toegegeven, er waren toen nog andere factoren zoals zorgen met betrekking tot de eurozone en de Chinese economie.

Maar als de markt een reden wil hebben om wat winst te nemen moet ze niet ver zoeken. Maar het hoeft zo een vaart natuurlijk niet te lopen.

De dreiging van een een snel naderende fiscale afgrond zorgde over de eindejaarsperiode niet voor veel nervositeit op de markt. In 2011 was het de eerste keer.

Maar nu begint er een soort van gewenningseffect op te treden. De marktspelers zullen er beginnen van uit te gaan dat er ter elfder of twaalfder uur toch wel altijd een "oplossing" uit de bus komt.

Ook hier is een akkoord waarbij de spreekwoordelijke kan nog een stukje verder op de spreekwoordelijke weg wordt geschopt, de meest waarschijnlijke uitkomst.

Er zit bovendien volgens Philippe Gijsels nogal wat geld langs de zijlijn te wachten om in de markt te komen op een correctie. Maar als iedereen daar op wacht, komt die vaak niet of toch maar in zeer beperkte maten. Met andere woorden, de riscico's zijn zeker aanwezig.

Maar de onderliggende trend in meer risicovolle activa blijft positief. We mogen ook niet vergeten dat als iedereen al positief is over alles er ook niet veel kopers meer over zouden zijn om de markten hoger te stuwen...

Toch zijn nog niet alle problemen van de baan. De economie van een aantal Europese landen zoals Spanje en Griekenland blijft fragiel. De groei voor de hele eurozone zal ook dit jaar niet geweldig zijn, alhoewel we uitgaan van een verbetering vanaf het einde van het eerste kwartaal. Dan zijn er nog de fiscale perikelen in de Verenigde Staten. De fiscall cliff lijkt afgewend, maar nu is er weer de schuldenplafond discussie die op ons af komt. De standpunten van de twee partijen lijken hier nog verder van elkaar af te liggen. Dus we kunnen ons weer aan een hele boel discussies, een deel daarvan uitgevochten voor de camera verwachten. En dat komt gewoonlijk de risico appetijt in de financiële markten niet ten goede. De vorige keer dat de schuldenplafond discussie in een robbertje politiek bekvechten uitmondde was in de zomer van 2011. Toen gingen de aandelenmarkten volgens volgens Philippe Gijsels zo een 16% lager. Toegegeven, er waren toen nog andere factoren zoals zorgen met betrekking tot de eurozone en de Chinese economie. Maar als de markt een reden wil hebben om wat winst te nemen moet ze niet ver zoeken. Maar het hoeft zo een vaart natuurlijk niet te lopen. De dreiging van een een snel naderende fiscale afgrond zorgde over de eindejaarsperiode niet voor veel nervositeit op de markt. In 2011 was het de eerste keer. Maar nu begint er een soort van gewenningseffect op te treden. De marktspelers zullen er beginnen van uit te gaan dat er ter elfder of twaalfder uur toch wel altijd een "oplossing" uit de bus komt. Ook hier is een akkoord waarbij de spreekwoordelijke kan nog een stukje verder op de spreekwoordelijke weg wordt geschopt, de meest waarschijnlijke uitkomst. Er zit bovendien volgens Philippe Gijsels nogal wat geld langs de zijlijn te wachten om in de markt te komen op een correctie. Maar als iedereen daar op wacht, komt die vaak niet of toch maar in zeer beperkte maten. Met andere woorden, de riscico's zijn zeker aanwezig. Maar de onderliggende trend in meer risicovolle activa blijft positief. We mogen ook niet vergeten dat als iedereen al positief is over alles er ook niet veel kopers meer over zouden zijn om de markten hoger te stuwen...