Maar aan de andere kant is er nog heel wat werk te doen. We mogen niet vergeten dat een groot deel van de huidige marktbeweging, zeg maar de stijging in de prijs van meer risicovolle activa, gedreven werd door de massale injectie van liquiditeiten door de lange termijn leningen van de ECB. Dat heeft ook een aantal sentimentsindicatoren zoals de ZEW en IFO geen windeieren gelegd.

Duidelijke verbetering in harde economische Europese cijfers ontbreekt nog

Maar wat in Europa nog ontbreekt is een duidelijke verbetering in de harde economische cijfers, aldus Gijsels. We gaan dit jaar uit van een nulgroei voor de zone. Maar die groei zal ook nog steeds onevenwichtig verdeeld zijn, met stevig wat groei in de kern en veel moeilijkere economische in de periferie. Als we verbetering krijgen in de tweede jaarhelft was de markt correct in het voorspellen van dat beterschap.

Als het herstel er niet komt riskeren we een herhaling van wat we vorig jaar hebben gezien: een goed begin gevolgd door een moeilijke zomer en herfst. Los daarvan zijn er in de tweede jaarhelft ook nog heel wat mogelijke valkuilen.

Zo zijn er de verkiezingen in Griekenland en het referendum in Ierland die voor nieuwe onzekerheid kunnen zorgen. Er is niet veel nodig om van de heudige staat van euforie terug naar een staat van overdreven pessimisme te gaan. Zeggen dat alle problemen zijn opgelost is waarschijnlijk een stuk te optimistisch.

Maar aan de andere kant is er nog heel wat werk te doen. We mogen niet vergeten dat een groot deel van de huidige marktbeweging, zeg maar de stijging in de prijs van meer risicovolle activa, gedreven werd door de massale injectie van liquiditeiten door de lange termijn leningen van de ECB. Dat heeft ook een aantal sentimentsindicatoren zoals de ZEW en IFO geen windeieren gelegd. Duidelijke verbetering in harde economische Europese cijfers ontbreekt nog Maar wat in Europa nog ontbreekt is een duidelijke verbetering in de harde economische cijfers, aldus Gijsels. We gaan dit jaar uit van een nulgroei voor de zone. Maar die groei zal ook nog steeds onevenwichtig verdeeld zijn, met stevig wat groei in de kern en veel moeilijkere economische in de periferie. Als we verbetering krijgen in de tweede jaarhelft was de markt correct in het voorspellen van dat beterschap. Als het herstel er niet komt riskeren we een herhaling van wat we vorig jaar hebben gezien: een goed begin gevolgd door een moeilijke zomer en herfst. Los daarvan zijn er in de tweede jaarhelft ook nog heel wat mogelijke valkuilen. Zo zijn er de verkiezingen in Griekenland en het referendum in Ierland die voor nieuwe onzekerheid kunnen zorgen. Er is niet veel nodig om van de heudige staat van euforie terug naar een staat van overdreven pessimisme te gaan. Zeggen dat alle problemen zijn opgelost is waarschijnlijk een stuk te optimistisch.