Dit is iets waar de markt momenteel klaarblijkelijk vanuit gaat. De verwachting is dat er opnieuw zal worden overgegaan tot het aankopen van overheidspapier uit de periferie.

Of dat dan rechtstreeks via de ECB dan wel uit de noodfondsen, eventueel ondersteund door de ECB zou gaan gebeuren is nog onduidelijk.

Maar de markt verwacht duidelijk wel iets. Het is moeilijk aan te nemen dat Draghi zijn nek zo ver zou uitsteken zonder dat hij intern voldoende steun heeft om tot actie over te gaan, alhoewel dit iets minder zeker lijkt als we sommige commentaren vanuit Duitse hoek mogen geloven.

Kans op ontgoocheling is groot

De markt heeft er een goed oog in, wat de kans op ontgoocheling natuurlijk groot maakt. Maar laat ons even veronderstellen dat de ECB weer vol in het bad gaat.

Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat de Fed in September een rondje QE3 zal op gang schieten, vooral als de jobcreatiecijfers op vrijdag weer tegenvallen.

Daarenboven komt dat ook de Bank of England, de Chinezen en de Japanners al hoe spreekwoordelijke duit in het zakje hebben gedaan.

Als we dat allemaal optellen komt er weer een grote golf liquiditeit aan. En dan bevinden we ons in een situatie die niet erg verschilt van die van augustus 2010.

Ook toen zag het economische plaatje er weining rooskleurig uit. Maar toch gingen de markten 6 maanden gezwind hoger. Daarmee wil Gijsels geenszins gezegd hebben dat alle problemen nu van de baan zijn.

Maar wel dat als de ECB en de Fed liquiditeit in het systeem duwen, we misschien aan de vooravond staan van een aantal betere maanden voor meer risicovolle activa waaronder ook aandelen.

Dit zou meteen ook beteken dat een aantal van de safe haven flows zouden kunenn omdraaien en dat de safe havens misschien wel eens een stuk minder veilig zouden kunnen blijken dan iedereen aanneemt.

Dit is iets waar de markt momenteel klaarblijkelijk vanuit gaat. De verwachting is dat er opnieuw zal worden overgegaan tot het aankopen van overheidspapier uit de periferie. Of dat dan rechtstreeks via de ECB dan wel uit de noodfondsen, eventueel ondersteund door de ECB zou gaan gebeuren is nog onduidelijk. Maar de markt verwacht duidelijk wel iets. Het is moeilijk aan te nemen dat Draghi zijn nek zo ver zou uitsteken zonder dat hij intern voldoende steun heeft om tot actie over te gaan, alhoewel dit iets minder zeker lijkt als we sommige commentaren vanuit Duitse hoek mogen geloven. Kans op ontgoocheling is groot De markt heeft er een goed oog in, wat de kans op ontgoocheling natuurlijk groot maakt. Maar laat ons even veronderstellen dat de ECB weer vol in het bad gaat. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat de Fed in September een rondje QE3 zal op gang schieten, vooral als de jobcreatiecijfers op vrijdag weer tegenvallen. Daarenboven komt dat ook de Bank of England, de Chinezen en de Japanners al hoe spreekwoordelijke duit in het zakje hebben gedaan. Als we dat allemaal optellen komt er weer een grote golf liquiditeit aan. En dan bevinden we ons in een situatie die niet erg verschilt van die van augustus 2010. Ook toen zag het economische plaatje er weining rooskleurig uit. Maar toch gingen de markten 6 maanden gezwind hoger. Daarmee wil Gijsels geenszins gezegd hebben dat alle problemen nu van de baan zijn. Maar wel dat als de ECB en de Fed liquiditeit in het systeem duwen, we misschien aan de vooravond staan van een aantal betere maanden voor meer risicovolle activa waaronder ook aandelen. Dit zou meteen ook beteken dat een aantal van de safe haven flows zouden kunenn omdraaien en dat de safe havens misschien wel eens een stuk minder veilig zouden kunnen blijken dan iedereen aanneemt.