Duitsland heeft duidelijk getoond zich achter het europees project te willen scharen. Ze stonden na het verlies van hun Franse bondgenoot alleen.

Bovendien zijn Italië en Spanje te groot om te negeren. Dit kon met Griekenland wel. Hierdoor werd het Duitse „nein" democratisch onhoudbaar.

De combinatie van eisen van de verschillende eurolanden: Spanje met banken, Italië met rente op staatspapier en Frankrijk met groei, in combinatie met de Duitse discipline heeft het potentieel tot iets duurzaam te groeien.

De financiële markten zullen wel eisen dat dit snel in een werkbare vorm gegoten wordt. Zoniet zal het nobele plan snel aan kracht verliezen.

Europese instantie is veel moeilijker vatbaar voor speculatie

Verstraete ziet de ontkoppeling van de locale banken en hun respectievelijke overheid als positief. Het feit dat de banken kunnen hercapitaliseren bij een Europese instelling verbreekt de negatieve spiraal tussen bankbalans en de stijgende rente op de overheidsobligaties.

Of het ESM groot genoeg zal zijn zal de toekomst uitwijzen. Tegelijkertijd is het kopen van overheidspapier, mits naleven van opgelegde discipline positief.

Dat dit initieel in de markten met de nodige argwaan behandeld zal worden is duidelijk. Men heeft wel het ontwerp van een „bazoeka" gegeven, maar de vraag is nu of er genoeg munitie is om tijdig te schieten.

Het feit dat een Europese instantie veel moeilijker vatbaar is voor speculatie is positief en zal heel wat speculanten verwarren. Dit is een duidelijke eerste stap in de richting van een écht financieel Europa, met potentieel Eurobonds aan de horizon.

Wat interessant zal zijn om te bekijken is niet alleen de evolutie van de Spaanse en Italiaanse rente op overheidspapier, maar tevens de evolutie van de CDS en rente in Duitsland.

Logischerwijze zal deze als veilige vluchthaven wat aan waarde inboeten en zal de Duitse rente zich wat normaliseren. Het zal waarschijnlijk ook mee ondersteund worden door de ECB die op korte termijn een symoblische daad kan stellen om de Europese economie weer vlot te trekken. Het zal tegelijkertijd een vertraging van de Duitse motor willen vermijden.

Duitsland heeft duidelijk getoond zich achter het europees project te willen scharen. Ze stonden na het verlies van hun Franse bondgenoot alleen. Bovendien zijn Italië en Spanje te groot om te negeren. Dit kon met Griekenland wel. Hierdoor werd het Duitse „nein" democratisch onhoudbaar. De combinatie van eisen van de verschillende eurolanden: Spanje met banken, Italië met rente op staatspapier en Frankrijk met groei, in combinatie met de Duitse discipline heeft het potentieel tot iets duurzaam te groeien. De financiële markten zullen wel eisen dat dit snel in een werkbare vorm gegoten wordt. Zoniet zal het nobele plan snel aan kracht verliezen. Europese instantie is veel moeilijker vatbaar voor speculatie Verstraete ziet de ontkoppeling van de locale banken en hun respectievelijke overheid als positief. Het feit dat de banken kunnen hercapitaliseren bij een Europese instelling verbreekt de negatieve spiraal tussen bankbalans en de stijgende rente op de overheidsobligaties. Of het ESM groot genoeg zal zijn zal de toekomst uitwijzen. Tegelijkertijd is het kopen van overheidspapier, mits naleven van opgelegde discipline positief. Dat dit initieel in de markten met de nodige argwaan behandeld zal worden is duidelijk. Men heeft wel het ontwerp van een „bazoeka" gegeven, maar de vraag is nu of er genoeg munitie is om tijdig te schieten. Het feit dat een Europese instantie veel moeilijker vatbaar is voor speculatie is positief en zal heel wat speculanten verwarren. Dit is een duidelijke eerste stap in de richting van een écht financieel Europa, met potentieel Eurobonds aan de horizon. Wat interessant zal zijn om te bekijken is niet alleen de evolutie van de Spaanse en Italiaanse rente op overheidspapier, maar tevens de evolutie van de CDS en rente in Duitsland. Logischerwijze zal deze als veilige vluchthaven wat aan waarde inboeten en zal de Duitse rente zich wat normaliseren. Het zal waarschijnlijk ook mee ondersteund worden door de ECB die op korte termijn een symoblische daad kan stellen om de Europese economie weer vlot te trekken. Het zal tegelijkertijd een vertraging van de Duitse motor willen vermijden.